fb
БуккросингБългарияНовини

„Пусни книга на свобода за Деня на книгата“ превръща София в столица на свободните книги

3 мин.
pusni kniga na svoboda

Вече ви разказахме за Пусни книга на свобода за Деня на книгата по случай Световния ден на книгата и авторското право, а с наближаването на датата сме готови да Ви зарибим още повече. Идеята на “Аз чета” и българската Буккросинг общност е на 23 април 2014 г., когато се отбелязва книжният празник, в обществените пространства на града да бъдат “освободени” близо 1000 книги чрез инициативата Bookcrossing и по този начин да превърне книгите и четенето в активна част от ежедневието на града и хората в него.

Основни цели на инициативата са да насърчи четенето и да популяризира книгите като съществена част от ежедневния облик на града.
Според Милена Златарова, координатор на проекта и редактор в „Аз чета“, кампанията Пусни книга на свобода за Деня на книгатаще помогне на любителите на книгите да изпитат тръпката, подобна на пускането на писмо в бутилка, да станат част от една световна литературна игра, и не на последно място да изпитат радостта да споделят хубави книги по един закачлив и нетрадиционен начин.
освободи книга за деня на книгата
За да се осъществи кампанията, като участници в инициативата са поканени да се включат издателства, граждански организации, културни центрове, фирми и най-вече любители на книгите. Всеки, който желае да се включи, трябва да регистрира всички книги, които желае да освободи, на сайта www.bookcrossing.com, откъдето ще получи уникален идентификационен номер (BCID) за всяка книга; да залепи върху книгата етикет с нейния BCID и на 23 април да “пуснат книгата на свобода” в обществените пространства на града, официални буккросинг зони или други места.

Всички желаещи да се включат в инициативата могат да получат допълнителна информация и насоки за регистрацията на своите книги в нашата специална рубрика „Буккросинг“ или на email: bookcrossing@azcheta.com

Кампанията се осъществява в партньорство с Асоциация “Българска книга”, Нов български университет, Гражданско сдружение Политроник, книжарница “Къща за птици” и в подкрепа на кандидатурата на София и югозападен регион за Европейска столица на културата 2019.

За Световния ден на книгата и авторското право

Световният ден на книгата и авторското право е определен за честване от ЮНЕСКО и се отбелязва на 23 април от 1995 насам. Датата е символична за световната литература, защото на нея са починали Сервантес и Шекспир. Това е датата на раждане или смърт и на други изтъкнати автори като Морис Дрюон, Халдоур Лакснес, Владимир Набоков и др. На този ден целият свят почита книгите и авторите им, насърчавайки всички да открият удоволствието от четенето и да зачетат приноса на тези, които допринасят за социално-културния прогрес на човечеството.