fb
@-книгиАудиокниги

Впечатляващ ръст в продажбите на аудиокниги в САЩ се отчита за 2018 г.

2 мин.

Спад в продажбите на хартиени книги в САЩ и впечатляващ ръст в продажбите на аудиокниги са отчетени от NPD BookScan, съобщава Publishers Weekly. През първите шест месеца на тази година са продадени 310.7 милиона екземпляра, което е с 6 милиона (1.9%) по-малко в сравнение със същия период на миналата година.

Увеличение има единствено при продажбите на детски нехудожествени заглавия и на аудиокнигите. Почти няма промяна в продажбите на нехудожествените книги за възрастни, но има сериозен спад от 5% в продадените копия художествена литература за възрастни. Това е въпреки факта, че само от „Където пеят раците“ на Дилия Оуенс са продадени над 907 000 екземпляра от началото на 2019 г.

Друг феномен сред бестселърите е биографията на Мишел Обама Becoming, която има над 880 000 продадени екземпляра, а от книгите на Рейчъл Холис „Момиче, измий си лицето“ и Girl, Stop Apologizing са продадени общо над 1 милион копия.

В художествената литература най-сериозен е спадът в продажбите на научна фантастика, а най-големите печалби идват от продажбите на приключенска литература (около 41%). При нехудожествените има сериозен спад в продажбите на книгите на историческа, правна тематика, както и на тези за политически науки, компютри, готвене и забавления. Най-големите печалби в този сегмент идват от книгите за поддържане на дома и градината и от биографиите/автобиографиите/мемоарите.

Междувременно Тhe Bookseller съобщи (позовавайки се на данни на Американската асоциация на издателите на аудиокниги), че продажбите на аудиокниги са нараснали с близо една четвърт (24.5%) през 2018 година в сравнение с цялата 2017 година и са достигнали до впечатляващите 940 милиона долара.

Най-продаваните аудиокниги са: обща художествена литература, мистерии, трилъри, научна фантастика и фентъзи. Сериозен ръст в продажбите се отчита и по отношение на продажбите на нехудожествени заглавия, исторически книги, мемоари, биографии и книги за самопомощ.

Източник на снимката: Pixabay