fb
Ревюта

Приключения с Хан Соло и Чубака

2 мин.

Star Wars: Бягството на разбойника. Приключенията на Хан Соло и Чубака - Грег Рука„…истината много зависи от гледната точка. Истината и фактите не са едно и също нещо, хлапе. Човек вярва в онова, в което иска да вярва.”

В „Бягството на разбойника” (изд. Егмонт България“) Грег Рука заплита действието веднага след победата на Бунтовническия алианс в епизод 1 „Нова надежда” и разрушаването на Звездата на смъртта. Под натиска на принцеса Лея Хан Соло и Чубака с неохота приемат мисията да отпътуват до планетата Сиркон във Външния пръстен, за да вземат Емат – водачът на специалната разузнавателна част на бунтовниците, наречена „Свраките”. Империята е по петите на Емат, който има информация за местоположението и подготовката на бъдещите бунтовнически бази и по този повод е най-търсеният от Имперското бюро за сигурност бунтовник.

Соло, Чуи и “Хилядолетния сокол” скоро се озовават на Сиркон, но там нещата не се развиват по план (има ли учудени?). Двамата се впускат в надпревара със зловещия и безмилостен имперски капитан Алисия Бек кой да стигне пръв до Емат и не се съмнявайте, че ще има многобройни престрелки, измъквания на косъм и спешна нужда от прословутия късмет на Соло.

Грег Рука е успял да напише увлекателна и динамична история, убедително разположена във вселената на „Междузвездни войни”. Образите на Соло и Чуи са в синхрон с вече изградените ни представи. Има и предостатъчно от характерните за оригиналната сага сюжетни обрати, обречени битки и странни типове. А сред целия екшън и технологични подробности, като малки ценни находки се срещат и прозрения за приятелството, доверието и смисълът на живота. Ето такива:

Доверието е нещо също толкова ценно, колкото и рядко, но го получаваш само когато го даваш. Емат звучеше точно като стареца.

– Доверието не се дава, то се печели – отвърна Соло. – Както и  приятелството.

– Сигурно си много самотен – каза Емат.

Соло не отвърна нищо.

Ако сте на вълна “Междузвездни войни”, вижте и ревютата на “Принцесата, разбойникът и фермерското момче”, “И какво? Ще ставаш джедай?” и “Странният случай с оригами Йода”.

Текстът е публикуван първо в сайта „Детски книги“.

[ + ]