fb
Ревюта

Звездобройците откриват щастието в Starry Eyes

4 мин.

Една от причините да харесвам Storytel е, че се докосвам до чуждестранни книги, които иначе може и никога да не се появят на българския пазар. Сред тези книги е и Starry Eyes. Не е тайна, че съм голяма фенка на YA литературата и вероятно затова толкова много харесах романа на Джен Бенет, който е написан изключително красиво. Нещо, което, за съжаление, не мога да кажа за голяма част от янг адълт заглавията, достъпни на английски.

Историята се върти около Зори и Ленън, които някога са били най-добри приятели, но след провеждането на „Големия експеримент“ са се превърнали във врагове. Те правят всички възможно да се избягват, докато един ден не се озовават заедно на едноседмично къмпинг приключение. Ситуацията се усложнява допълнително, когато двамата са изоставени от останалата част от групата без какъвто и да е шанс да се приберат у дома с превозно средство. Докато Ленън е станал експерт по оцеляване в дивата природа, Зори няма представа какво да прави и на всичкото отгоре мъкне със себе си доста тежък телескоп.

Основната сюжетна линия обединява два от най-популярните вида влюбвания в книгите – между най-добри приятели и между врагове, а именно: бивши най-добри приятели, които се влюбват, превръщат се във врагове и отново се влюбват. За сметка на това обаче изпълнението е блестящо. Езикът не е простоват, но и не натежава с излишни сложни думи и термини. Напрежението се трупа през цялото време и те подтиква да четеш до края. Романът е изпълнен с очарователни диалози, а емоциите са предадени много реалистично. Лично на мен доста ми допадна и темата за живота на открито сред природата.

Още от самото начало ме грабна динамиката, която съществувата между Зори и Ленън. Много ясно си личи, че колкото и да се опитват да се избягват (или поне си въобразяват, че го правят), въобще не им се получава. Двамата не са се примирили с начина, по който са се развили отношенията им, но не искат да го покажат един пред друг, и това води до няколко противоречиви ситуации.

Беше ми страшно интересно да чета за Зори, защото, от една страна, тя е почти обсебена от планирането и детайлите, но от друга страна, се приспособява завидно лесно към факта, че е останала в пустинята с човек, който е посещавал само веднъж този национален парк. Май очаквах да бъде малко по-разтърсена от преживяването, но след няколко дни Зори изведнъж става фенка на дивата природа и нейната непредсказуемост и не изпитва нужда от планове. Много симпатично ми се стори и че тя е звездобройка. Обожава астрономията и дори си носи портативен телескоп, където и да отиде.

Ленън пък е просто готин пич. Понякога е малко емо, обича влечугите, къмпингуването и природата. Също така е огромен аниме и манга фен и има гущер на име Риюк, кръстен на емблематичния герой от Death Note. Starry Eyes изобилства от такива забавни попкултурни препратки. Майките на Ленън (точно така, той има две майки) обичат да си задават въпроси за неясната ѝ история, например коя хеви метъл звезда е изяла главата на жив прилеп.

Майките на Ленън изключително го подкрепят във всяко начинание и са се превърнали във второ семейство на Зори, когато с Ленън още са били най-добри приятели. А след като отношенията между двамата тийнейджъри се развалят, те продължават да поддържат Зори въпреки всичко. Другият интересен факт за семейството на главния герой е бизнесът им – секс шоп. Не мисля, че досега съм попадала на YA книга, в която да се говори толкова открито за секс играчки.

Определено си струва да прочете Starry Eyes, ако сте почитатели на YA литературата и английският ви е на сравнително добро ниво. Искрено се надявам някой ден книгата да се появи и на родния пазар, за да може повече хора да се докоснат до творчеството на Джен Бенет.