fb
БългарияНовини

Стиховете на Пейо Яворов звучат на два езика в Борисовата градина

2 мин.
Фрагмент от плаката на спектакъла
Pejo Javorov

Пейо Яворов (1878 – 1914)

Стихове на Пейо Яворов на български и на норвежки език ще звучат на Лятната сцена в Борисовата градина на 29 август от 16.30 часа. Превърнати са и в песни. Почитателите на Яворов ще могат да видят също спектакъла „Да бъдеш или да не бъдеш на 36“ с участието на Йоана Буковска, Александър Митрев и Божидар Попчев, съобщават от dir.bg

Спектакълът, който се играе за пръв път миналата година, е посветен на 100-годишнината от смъртта на Пейо Яворов (1878 – 1914) и 20-годишнината от смъртта на норвежкия поет Улав Хауге (1908 -1994). Макар родени в два различни века и толкова далеч един от друг, поетичните светове на Яворов и Хауге се преплитат. И двамата са крайни в своя изказ, и двамата са дълбоко чувствителни. Историята на Яворов е позната на всеки българин, а модернистът Хауге цял живот е работил като градинар в личното си имение и се е самообразовал от своята библиотека.

Актрисата Мариана Йотова изпълнява едни от най-прочутите стихове на Яворов като песни под акомпанимент

Ulav Hauge

Улав Хауге (1908 -1994)

на китара на композитора Руслан Купенов и Венко Захариев на саксофон и флейта. Йотова пее пет песни с музиката на Купенов – „Желание“, „Сонет“, „Две хубави очи“ и „Нирвана“, и една на норвежки по стиховете на „Невинност свята“ на Яворов. А стиховете на Улав Хауге звучат освен на български и на норвежки с гласа на Тригве Ангъс. На сцената, решена в черно-бяло, ще видите още Марина Попова, Васил Дипчиков и Константина Ханджиева – танцьор и хореограф.

Спектакълът се осъществява с подкрепата на Министерството на културата, Столичната община, посолството на Норвегия.Следващото представление на „Да бъдеш или да не бъдеш на 36“ е на 31 август от 18.30 часа на сцената на БЧК в с. Долни Лозен.