fb
Книги и киноСпециални

„Сто години самота“ се превръща в сериал на Netflix

3 мин.

Стрийминг платформата Netflix обяви на рождената дата на колумбийския писател Габриел  Гарсия Маркес, че е закупила правата за адаптирането на легендарния му роман „Сто години самота“, съобщава The New York Times. Синoвете на Маркес – Родриго и Гонзало Гарсия, ще са изпълнителни продуценти на първата екранизация на книгата от публикуването ѝ през 1967 г.

В свое скорошно изявление Родриго Маркес разказа за скептичното отношение на баща си към идеята шедьовърът му да бъде превърнат в пълнометражен филм. Нобеловият лауреат е считал, че дори две ленти не биха могли да обхванат цялата история. Освен това Маркес е държал екранизацията да е озвучена на испански език, така че в годините много от постъпвалите предложения автоматично са отпадали.

Родриго Гарсия (снимка: Карлос Алварес)

Гарсия коментира решението на семейството си да продаде правата за култовия роман така:

През последните три или четири години нивото на престиж и успех на сериалите и лимитираните сериали нарасна толкова много. Netflix беше сред първите, доказали, че хората искат да гледат чуждоезични филми със субтитри. Изглежда, че това, което преди е било проблем, вече не е.

Франсиско Рамос, вицепрезидент на испаноезичните продукции на Netflix, сподели, че компанията се е опитвала да се сдобие с правата за адаптация и преди, но е срещала отказ. Той изтъкна успеха на сериала „Наркос“ и на лентата „Рома“, която наскоро спечели „Оскар“ за най-добър чуждоезичен филм, в подкрепа на тезата си, че платформата е в състояние да създава испаноезично творчество на световно ниво.

Все още е твърде рано да се знае кой ще напише сценария или кои актьори ще влязат в главните роли. Рамос твърди, че от Netflix ще изберат най-големите таланти на Латинска Америка, както и че сериалът ще се снима в Колумбия. Никой от братята Гарсия няма да участва пряко в продукцията, за да бъде осигурена възможност за достоверна адаптация. Финансовите детайли около сделката остават неясни.

„Сто години самота“ обхваща един век от живота на рода Буендия и разказва за основаването на въображаемия колумбийски град Макондо от стария Хосе Аркадио Буендия. Романът е считан за шедьовър на латиноамериканската литература, който поставя автора си начело на т.нар. разцвет на Латинска Америка от 60-те и 70-те години на ХХ век. Маркес е обявен и за популяризатор на магическия реализъм. От първото публикуване на романа преди повече от 50 години от него са продадени около 50 милиона копия, а езиците, на които е преведен, наброяват 46.

Синът на писателя казва:

За Латинска Америка – и Колумбия – това са 100 години, които са ни сформирали като континент. Чрез диктатури, през раждане на нови държави и колониализъм. Знаем, че това ще бъде много важно и магично за колумбийците и за цяла Латинска Америка, но романът е универсален.

От осемгодишен слушам дискусии за това дали правата на „Сто години самота“ трябва да се продадат. Решението не беше лесно за мен, брат ми и майка ми. Сякаш една огромна нова глава е започната, но друга дълга вече е приключила.

 Снимка на публикацията: Santi Burgos