fb
Ревюта

Внимание! „Страшни зверове“!

2 мин.
Strashni-zverove-Roald-Dal

Strashni-zverove-Roald-DalНеведнъж съм признавала, че Роалд Дал е един от любимите ми детски писатели. Възхищавам се на въображението, с което е създал всички свои герои, и бях истински очарована от идеята да прочета още нещо от него, този път в стихове.

„Страшни зверове“ (изд. „Enthusiast“) е събрала в себе си няколко истории в рими за чудати животни. Представяли ли сте си някога, че може да има толкова умно Прасе, което да изяде собственика си?

„- Силно предчувствие ме обзе,

че фермерът за обяд ще ме изяде.

И заради това си опасение,

да го изям пръв, взех решение.“

Освен умното Прасе, Дал ще ви запознае с Крокодилът Кроки и Лъвът, които обичат да си похапват деца, както и със Скорпионът, който обича да жили безмилостно. Любима ми стана историята за Мравоядът, който бил толкова гладен, че накрая изял по погрешка една 82-годишна старица на име Мрафка („досещате се вероятно, че „Ф“ и „В“ звучат еднакво“). От стихчето за Таралежът ще научите защо трябва много да внимавате къде сядате, а историята за една летяща Крава ще ви накара да сте благодарни, че в реалността само птичките могат да летят… :)

Е, все пак не всички зверове в тази книжка са страшни. Има и една голяма вълшебна Жаба, която с всеки скок изминава поне петдесет мили и стига за миг чак до Франция. Дали обаче ще успее да се спаси от всички французи, които обичат да ядат жабешки бутчета? А хрумвало ли ви е, че всеки път, когато ви къркори корема, едно чудовище ръмжи отвътре?

Накратко, Дал отново завладява детското въображение, като не пропуска да вкара поука във всяка история. В повечето пъти хората са потърпевши, но за всичко това си има оправдание и причина. Например, освен гореспоменатия фермер, има и едно капризно дете, ламтящо все за нови играчки, което получава накрая точно такъв подарък, какъвто си е заслужило.

И за да бъде вълшебството в света на Дал бляскаво докрай, илюстрациите в „Страшни зверове“ отново са на Куентин Блейк, а това вече е тандем, който не бива да пропускате!

Прочетете и ревюто на Лора Филипова за „Страшни зверове“.

Още за вълшебните приключения на героите на Роалд Дал можете да прочетете в рецензиите за „ГДВ“„Огромният крокодил“, „Невероятното лекарство на Джордж“,„Фантастичният господин Фокс“, „Вещиците“, „Матилда“, „Семейство Тъпашки“, „Дани- шампион на света“, „Чарли и шоколадовата фабрика“, „Костенурке, костенурке“, „Вълшебният пръст“.

[ + ]