fb
Книги и кино

„Страйк“ – интригуващи детективски истории с фокус върху човека

2 мин.

Бях много щастлива да науча, че романите за детектива Корморан Страйк от Робър Галбрейт (псевдоним на Дж. К. Роулинг) ще бъдат екранизирани, но имах известни притеснения на кой актьор ще се спрат за главната роля. Обикновено филмовата индустрия предпочита сладникаво изглеждащи хора, универсално харесвани и граничещи със секс символи.

За щастие, британците са се справили чудесно с кастинга, избирайки Том Бърк („Мускетарите“ и „Война и мир“) да играе Страйк и Холидей Грейнджър („Борджиите“, „Часът на героите“) за ролята на неговата асистентка – Робин. Друго сполучливо решение е да запазят цялостното усещане на класически детективски роман, което книгите за Страйк носят.

Действието започва бавно, с последователното представяне на героите, подробно разследване и разпитване на всички заподозрени, като постепенно напрежението и очакването започват да нарастват. Всичко е умерено – не се задъхваш в надпревара с времето и прескачане от място на място, но и не губиш интерес, а размърдваш ума си, следвайки уликите. Именно това бяха причините да харесам книгите и се радвам, че продуцентите са решили да се придържат към този стил и при екранизацията.

Трябва да отбележа, че съм почитателка на британските минисериали и особено на криминалните, в които почти винаги има дълбок психологизъм,  драматизъм и внимание към човешките съдби, за разлика от американските кримки, фокусирани върху случая, технологията на разследването и чак след това върху историята на героите и преживяното от тях.

Разбира се, сериалът в случая се води по книга, която сама по себе си обръща внимание на персонажите, личните им драми и притеснения. Въпреки това, в романите, всичко ми изглеждаше някак си по-фактологично, но актьорите накараха сцените наистина да оживеят, благодарение на малките жестове и мимики, погледи, изпълнени с чувства и съчетани с подходящата музика. Като изключим сестрата на Страйк, която си представях като по-силна и безапелационна личност, всички останали герои надминаха очакванията ми.

Хареса ми и началната песен – I walk beside you, изпълнявана от Beth Rowley, която сякаш обръща внимание на връзка между Робин и Страйк и как неочакваното им партньорство постепенно променя начина им на работа и на живот (за съжаление, песента все още няма пълна версия).

Накратко, беше удоволствие да се потопя в сериала докато чакам следващия роман за приключенията на Страйк и Робин и го препоръчвам за всички фенове на криминалните истории.

Прочетете и ревютата на Александър Кръстев и Десислава Желева за „Зовът на кукувицата” и „Копринената буба”.

Снимки: IMDB