fb
НовиниПо света

Светлана Алексиевич на разпит заради антиправителствена дейност

2 мин.
Светлана Алексиевич

Носителката на Нобеловата награда за литература Светлана Алексиевич бе призована от беларуските власти за разпит във връзка с участието ѝ в координационния съвет на опозицията, научаваме от Euronews. В неделя ви разказахме повече за позицията на Алексиевич след оспорените президентски избори в Беларус, както и за подкрепата на Съвета на европейските писатели и PEN центровете в световен мащаб. Те изразиха загриженост за систематичните нарушения на правото на свобода на изразяване и други човешки права, които са от основно значение за демократичното участие на политическите противници. 

Съветът за координация на опозицията беше създаден от критици на беларуския президент Александър Лукашенко, чието преизбиране на 9 август предизвика масови антиправителствени протести. В съвета участват и десетки обществени и културни личности.

Лукашенко бе обявен за победител на президентските избори с 80% мнозинство на гласовете. Европейският съюз не призна тези резултати.

Алексиевич е Нобеловият лауреат за литература за 2015 г. Отличието се присъжда на беларуската писателка за нейните „полифонични творби, монумент на страданието и смелостта в нашето време“. Онова, което тя прави, отбелязват от Шведската академия, е да задълбочи разбиранията ни за цяла епоха – чрез своя изключителен подход грижливо да създава колажи от човешки гласове.

Тя стана и една от носителките на наградата на името на опозиционната руска журналистка Анна Политковская, присъдена от международната неправителствена организация RAW in War (Reach All Women in War) с цел да окуражи смелите личности, които с работата си рискуват своя живот вимето на справедливостта.

Снимка на публликацията: Вилхелм Стокстад, rcnradio.com

Вижте още:

Светлана Алексиевич получи наградата Open Society Prize за 2020 г.

По време на войната аз не прозрях, започнах да про­зрявам по-късно. Из „Цинковите момчета“ от Светлана Алексиевич [откъс]

18 разтърсващи цитата от „Цинковите момчета“ на Светлана Алексиевич

Светлана Алексиевич е носителка на наградата „Анна Политковская“ за 2018 година

Нобеловата награда за литература за 2015 бе присъдена на Светлана Алексиевич от Беларус

Международни писателски организации призовават за свобода на словото в Беларус