fb
TaxiMe ReadsСпециални

TaxiMeREADS: Когато литературата те отвежда извън зоната на комфорт

2 мин.

Разказвала съм тази история във фейсбук, но докато вися в задръстването на Румънското, ще го направя пак.

Преди няколко години трябваше да взема такси от дебрите на „Слатина“ до вдън горите Тилилейски – книжна борса „Болид“ в „Дружба“. Разбира се, повечето шофьори на такси не познават тази дестинация като книжна борса, а като „печатница“, „онова зеленото след Рено“ и други. Аз по онова време му виках Мордор и си имах причини за това.

За моя голяма изненада шофьорът не само знаеше адреса, но и сподели, че сме колеги и извади от жабката много книги за самоусъвършенстване и вечен живот и младост (чрез самоусъвършенстване)…

Защо разказвам всичко това ли?

Защото днес (18.10.2016) е последният ден, в който можете да се качите на такси с TaxiMe и ваши спътници да бъдат не вечната младост и самоусъвършенстване, а Етгар Керет, Миленко Йергович и Ищван Йоркен, които освен до работа, апартамента на гаджето или кабинета на личния лекар, ще ви отведат на онова специално място вътре във вас самите, където достига само хубавата книга.

„Кратки разкази завинаги“ е поредицата, която предизвиква читателите да излязат от зоната си на комфорт (романите), да поемат екзотична литература на малки дози. Чрез нея се сблъсках с „Изплези си езика“–  книга, която ми направи такова впечатление, че понякога все още сънувам сцени от нея и използвам някои от изразите на автора в ежедневното си общуване с приятели. С „Кравата е самотно животно“, благодарение на която се влюбих в микро разказите. С „Телефонни обаждания“, която ми подари интересна представа за самотата. 

Етгар Керет пък се оказа причината почти двеста души да се изправят срещу поройния софийски дъжд на един Разпети Петък. Никога няма да забравя историята за това как напушен на представянето на своя книга, изпратил дама от публиката да му донесе чийзкейк от дома си.

С такива хора те срещат „Кратки разкази завинаги“.

Да четеш в таксито също е вид излизане от зоната на комфорт. Обикновено зяпаш в телефона си, за да не си говориш с шофьора, нали? Или през прозореца. Или в колите на другите. А можеш да надникнеш в себе си.

За да станеш част от това, е достатъчно да инсталираш TaxiMe на телефона си, да си поръчаш такси и да си стискаш палци. Не забравяй да използваш и хаштага #TaxiMeREADS, за да получиш подарък.

Сигурна съм, че ще имаш късмет да те открие правилната книга!

[ + ]