fb
Ревюта

Town Is by the Sea – за морската шир и мечтите

2 мин.

Екипът ни следи с особен интерес носителите на медалите „Карнеги“ и „Кейт Грийнауей“ на британската асоциация на библиотечните и информационни специалисти CILIP. Никак не се изненадахме, когато канадския илюстратор Сидни Смит получи медала „Кейт Грийнауей“ за 2018 г. за Town Is by the Sea. Това е картинна книга, в която момче разказва за ежедневието си в типично малко крайбрежно миньорско градче в Канада през 50-те години на миналия век. Тандемът на авторката Джоан Шуорц и Сидни Смит е свършил отлична работа, а в резултат книгата превзема читателските сърца (не само на целевата публика от 5 до 9-10 години) бавно и постепенно, но за дълго.

Героят води читателите през един свой обичаен ден: тръгването на баща му за работа в съседната въглищна мина, закуска, игри с приятеля му, обяд, отскачане до магазина за поръчаните от майка му покупки, очакване на завръщането на бащата, спокойна семейна вечеря и чаша чай на верандата с изглед към морето.

С малко думи и простичък изказ Шуорц успява да постигне една непосредственост, която лесно те поставя в обувките на момчето. Вярвам, че много български деца от малки и западащи градчета у нас ще припознаят ежедневието му – от счупената люлка на занемарената детска площадка до краткото време да стигнеш до магазина на главната улица, въпреки че правиш невъзможното да вървиш бавно. В разказа няма динамика, приключения или резки обрати, макар да се загатва за неизбежния риск за миньорите в мината. Town Is by the Sea е от тихите и спокойни книги, разкриващи на децата емоции и житейска перспектива, които на нас, възрастните, ни е трудно да им покажем само с думи.

Гледайте трейлъра на книгата тук:

Цялото ревю можете да прочетете в сайта „Детски книги“.