fb
ИнтервютаНовини

Цветелина Викторова: Не съдете за книгата по корицата, облечете я в дрешка

4 мин.

Цветелина Викторова и Дана Колева са две дами, които стоят зад проекта Дрехи за книги – чудно красиви, ръчно изработени облекла за книги. Двете си сътрудничат повече от две години, през които са изработили хиляди уютни подвързии, които освен да разкрасяват имат за цел и да пазят най-ценното за един книгоманиак. А днес Дани е и творец в „Чашка“, малката сестра на „Дрехи за книги“.

Зададохме няколко въпроса на Цвети, за да ни разкаже как е започнало всичко, откъде черпи вдъхновение и как се създават такива красоти! Не пропускайте и галерията в края на интервюто.

Какво ще разкажеш на човек, който за първи път чува за „Дрехи за книги“?
„Дрехи за книги“ е моята приказка! Всеки един модел е частичка от нас, всяка книга, облечена с дрешка, притежава част от времето, мислите и чувствата ни. Дрешките ни са изработени не само с цел да предпазят любимите книги, те са нещо лично, направено за определен човек – нямаме един и същи модел, защото всичко се изработва ръчно.

Как дойде идеята и кой създава тези красиви облекла за книги?
Идеята дойде от Дани. Tя е най-големият любител и почитател на книги, който познавам. Аз се заех с изработването им. Oбмисляхме дълго как точно да изглежда една дрешка, как да е мултифункционална – да може да се облича на повече книги, a не на една определена. Tака прекарахме много вечери на чаша вино, скициране и творене… и ето ни днес, повече от 2 години след старта.

Трябва ли всяка книжка да си има дрешка?
За мен да :) Всичките ми книги са добре и мекичко облечени. Но хубавото при дрехите ни е, че можете с един модел да обличате всяка книга. Така любимата дрешка ще е винаги с вас.

Какво те вдъхновява?
Всичко! Околният свят, хората, изгревът и чаша кафе… Всяка прочетена книга, приказките и децата, чувството, което носят… Вярата в чудеса, вечерите с чаша вино и грозде…
Когато обичаш работата си, намираш вдъхновение навсякъде, много вярвам в тези думи.

„Не съди за книгата по корицата“?
Точно така! И в буквален, и в преносен, ежедневен смисъл. Има толкова прекрасни книги, на които трябва да се даде шанс, независимо от първия поглед към корицата… А и винаги може да ги облечем!

Рисуването за теб е?
Всичко! Начинът ми да съм щастлива, пълноценна, да изразявам себе си чрез „Дрехи за книги“, да достигам до толкова много хора и да намирам приятели и съмишленици.

Четенето за теб е?
Начин да се откъсна от околния свят, да презаредя себе си, да се вдъхновя, да развивам въображението и емоциите си, да преоткривам нови и непознати светове, хора, мисли…

Какви книги обичаш да четеш?
Мисля, че не мога да отговоря еднозначно на този въпрос. При мен е въпрос на настроение. Понякога обичам по-леки и разтоварващи четива като романите на Михаил Вешим, да речем. Има моменти, в които ми се иска нещо по-сериозно и задълбочено – Достоевски, Киси, Оруел, а има и моменти, в които ми се чете просто едно хубаво фентъзи. За подобни случаи си пазя романите на Джордж Мартин.

Коя книга си купи последно?
Последната книга, която си купих беше юбилейното издание на „Harry Potter and the Philosopher’s stone“ за фенове на Грифиндор. Това е сага, която винаги ще има запазено място в библиотеката ми.

Книгите, които винаги препоръчваш?
Може би „Шантарам“ или „Мидълсекс“. Това са книгите, които най-много са ме докоснали от съвременната литература… Иначе класиката си е класика, тя няма нужда да бъде препоръчвана.