fb
Ревюта

„В очакване на сряда“ – идеален ден за любовна среща… или убийство

3 мин.
V ochakvane na srqda Niki French

V ochakvane na srqda Niki FrenchОбичам да чета трилъри, но често подхождам с леко недоверие към по-обемни криминалета – смятам, че авторът рядко може да задържи успешно вниманието ти от началото до финала, ако страниците са повече от обичайните 300-400. „В очакване на сряда“ (изд. „AMG Publishing“) ме изненада приятно, защото надмина очакванията ми и прелиствах цели 600 страници с безспирен интерес.

Това е третата книга от поредицата психологически трилъри, която започва да набира все повече популярност, и то напълно основателно. След изумителния успех на „Черен понеделник“ и „В здрача на вторник“ тук Ники Френч отново ни среща с главната си героиня – психотерапевтката Фрида Клайн. Със съжаление признавам, че не съм чела първите два романа, но определено смятам да наваксам пропуска. Всъщност това е още едно от предимствата на „В очакване на сряда“ – написана е толкова безупречно, че хем може да се чете като самостоятелна история, хем те заинтригува да посегнеш към предишните, ако още не си, или пък ако си нетърпелив да прочетеш следващите.

Докато Фрида се възстановява след жестоко нападение и си обещава да стои настрана от работата за известно време, майката на три деца Рут Ленъкс е брутално убита в собствения си дом. Случайно или не, Фрида за пореден път се оказва въвлечена в разследването, а интуицията й, пробудена след казаното от пациент по време на сеанс, може би ще я поведе по правилните следи към разкриването на убиеца. Загадката изглежда заплетена, защото Рут привидно е била безупречна майка и съпруга – кой би имал мотив да убие подобна жена? Ще успее ли инспектор Карлсън да разгадае мистериозното престъпление с помощта на Фрида?

„В очакване на сряда“ е блестящо написан трилър, който много ми допадна. Напоследък съм станала още по-взискателна по отношение на този тип романи, но към Ники Френч нямам нито една забележка. Действието се развива плавно и последователно, а развръзката е повече от задоволителна. Имаме интригуващ сюжет, правдоподобни герои и случки, както и нестихващо напрежение. Всичко това издига романа на поне едно стъпало над доста подобни произведения в жанра, или казано с други думи – с тази книга със сигурност няма да ви е скучно!

Любопитно ми беше да разбера, че Ники Френч всъщност е псевдоним на писателското дуо журналисти Ники Джерард и Шон Френч, които от 1991 г. са партньори и в живота. Изглежда, колаборацията им се получава добре и в личен, и в професионален план. Ако се чудите кое ново криминално заглавие да подхванете по време на предстоящите празници, то „В очакване на сряда“ би могла да бъде правилният избор за вас.

Не пропускайте и ревюто на Цвети за „В здрача на вторник“.