fb
Ревюта

„В здрача на вторник” – завръщането на психотерапевтката Ники Френч

3 мин.

В здрача на вторник - Ники ФренчЧесто ми с случва да „спасявам книги” – последната останала бройка на някой рафт в книжарницата, поизмачкано, скъсано издание в библиотеката… Твърдо вярвам, че съкровищата се откриват с малка доза късмет и голяма готовност да дадеш шанс на нещо различно. При една подобна ситуация попаднах на „В здрача на вторник” от Ники Френч (изд. „AMG Publishing“) и реших да я прочета. Не бих казала, че романът ще влезе в графата „неочаквани съкровища”, но е приятно четиво за всеки, който харесва криминалните мистерии с психологически елементи.

„В здрача на вторник” е втората книга от поредицата за психотерапевтката Фрида Клайн, която помага на полицията в разплитането на сложни престъпления. Авторите са съпрузите журналисти Ники Джерард и Шон Френч. До момента те са написали заедно двайсет книги, в шест от които главен герой е Фрида Клайн.

„В здрача на вторник“ е представена като „смразяваща кръвта мистерия” и „роман  за любителите на психологическо напрежение” – определения, с които не мога да се съглася. Да, случаят, пред който д-р Клайн и инспектор Карлсън са изправени, наистина е сложен – в дома на психичноболна жена е открит труп с неизвестна самоличност. Колкото повече информация намират за жертвата, толкова повече нови въпроси изникват. В същото време, малко по шерлокхолмовски, Фрида следва инстинкта си и успява да забележи различни дребни несъответствия, които водят до големи разкрития.

Аз лично очаквах повече аналитичност и по-малко интуиция от подобен роман. Що се отнася до напрежението – сюжетът всъщност върви доста спокойно, а изненадващите обрати са само във финала. Краят явно е планиран да бъде неочакван, но за почитателите на този жанр може да се окаже предвидим.

Трябва да отбележа, че авторите са опитали да се фокусират не само върху престъплението, което героите разследват, но и върху личния им живот, проблеми и тайни от миналото. Това ги прави по-реални и събуди интереса ми към следващите книги, в които бих могла да ги опозная повече.  Смятах да се върна и на предишния роман от поредицата, който бях пропуснала. Оказа се обаче, че голяма част от сюжета на „В здрача на вторник“ съдържа препратки към първия случай на д-р Клайн. Чрез тази ретроспекция авторите продължават първоначалната нишка, оставяйки края на втория роман отворен, и създават очакване за продължението на историята.

„В здрача на вторник” ми напомни за онези сериали, които в началото изправят зрителите пред интересна загадка, понякога изненадват с една-две неочаквани сцени, но към края винаги ни позволяват да разкрием мистерията малко преди главния герой, оставяйки ни с чувство на превъзходство. Романът не се отличава спрямо другите в жанра, но ако търсите разнообразие за някой мрачен зимен уикенд, може да му дадете шанс.