fb
НовиниПо света

Вал Макдърмид към политическите лидери: Четете художествена литература

2 мин.
Вал Макдърмид

Шотландската писателка Вал Макдърмид бе сред специалните гости на Единбургския международен фестивал на книгата. Тя сподели от престижната трибуна виждането си, че най-впечатляващите политически лидери по време на COVID-19 пандемията имат нещо общо помежду си – всички четат художествена литература. 

За разлика от тях, по-невзрачните и дезорганизирани политици четат безкрайни биографии на починали личности. 

„Мисля, че уестминстърското правителство беше напълно хаотично по отношение на COVID-19 епидемията“, каза Макдърмид. „В Шотландия изкарахме късмет, защото имаме добри комуникатори, ясни комуникатори. Не че това, което сме направили, е толкова различно, но беше обяснено ясно и мисля, че хората подкрепиха това.”

Правителствата, които изглежда са се справили най-добре, „се ръководят от хора, които четат художествена литература“, каза тя, като посочи Никола Стърджън в Шотландия, Ясинда Ардърн в Нова Зеландия, Катрин Якобсдотир в Исландия и Сана Марин във Финландия.

„Всички те четат художествена литература. Това, което ви дава литературата, е дарът на въображението и на емпатията. Виждате живота извън собствения си балон. Ако седите там и четете безкрайните си биографии на Чърчил или Атли или когото и да е, вие не гледате на света извън собствения си прозорец. Не разбирате живота на обикновените хора, които населяват страната, в която се очаква да управлявате.”.

„Моят съвет към всеки политик е: отидете и прочетете някой роман и ще разберете света по-добре и ще можете да си го представите променен по-добре.“

Макдермид също приветства показателите за нарастваща подкрепа за независимостта на Шотландия. „От моя лична гледна точка това ме радва. Мисля, че Шотландия може да бъде силна, малка нация.“. Тя сравнява Шотландия с Дания, Нова Зеландия и Исландия – „малки държави, ръководени от правителства, близки до народа“. Макдърмид беше на фестивала, за да разкаже за най-новия си роман Still Life от поредицата за инспектор Карен Пири. Действието се развива през февруари 2020 г., така че приключва в навечерието на пандемията. „Да го напиша по време на изолацията, поглеждайки назад към времето преди тази ситуация, беше доста странно“, каза тя.

Книжният фестивал се премести онлайн заради пандемията и събитията му са безплатни за достъп до 31 август на този линк. Видеото с Вал Макдърмид гледайте тук.

Снимка на публикацията: Франческо Гуидичини, thetimes.co.uk