fb
БългарияНовини

Вал Стоева: Насърчаването на четенето е като родителство – става бавно и с много търпение

4 мин.

Насърчаването на четенето е като родителството – става бавно, с много търпение, даване право избор на детето и сдържане на собствените ни желания. Това каза Вал Стоева пред директора на Регионална библиотека „Христо Ботев“ – Враца – Силвия Павлова, в онлайн среща по случай Международния ден на детската книга – 2 април. Основателят на сайта detskiknigi.com беше седемнадесетият гост в кампанията #ВкъщиСъмИЧета, организирана от Регионална библиотека „Христо Ботев” и най-голямата онлайн медия за четене и книги в България – „Аз чета”. В рамките на срещата беше открит 16-ия Маратон на четенето 2021.

Според Вал Стоева основните фактори за насърчаване на детското четене са три:  изграждането на връзката с книгите от най-ранна детска възраст в семейството и четенето на  глас, лесният достъп до нови и съвременни заглавия в библиотеката и ролята на училището. Въпреки че в пубертета често се случва тийнейджърите да загубят интерес към книгите, тя смята, че това е съвсем нормално, „а онези, които знаят колко ползи им носи четенето, винаги се връщат към него.“ Това е възрастта, в която подрастващите често са изкушени от дигиталния свят и четенето от екран. За постигане на баланса между двете, възрастните трябва да бъдат добрият пример.  

„Въпреки научните изследвания от ефекта при четенето от хартия, технологиите предлагат по-бързо удовлетворение. Книгата е изправена пред сериозна конкуренция, защото при нея всичко се случва бавно и напоително. Нека не забравяме, че когато децата ни виждат с книга в ръка, това носи посланието – четенето е важна ценност за мен и аз бих искал да ти я предам! Балансът се постига с търпение, любов и постоянство. Защото децата са добри в това да ни убеждават, че трябва да им позволим нещо“, допълни още главният редактор на сайта detskiknigi.com.

Вал чете от 4-годишна, а първата прочетена книга е „Житният класец“ – сборник с украински народни приказки, надписана от баба ѝ. Пази я и до днес на специално място в семейната библиотека. 

Започва да пише първите си ревюта за прочетени книги след участието си в конкурс, организиран от „Аз чета”.

Вдъхновението и увереността, че мога да споделям мнението си за детските книги дойде благодарение на Александър Кръстев – създателят на „Аз чета”, когато преди години с дъщеря ми спечелихме конкурса „Аз чета с мама. Тогава Алекс каза: Ето това са наградите, но трябва да им напишете ревюта. Поемайки ангажимента, си повярвах, че бих могла да разказвам защо книгите помагат на децата да растат щастливи и спокойни“, допълни Вал.

Въпреки страстта си към ревютата, никога не би се осмелила да напише детска книга. Нейната суперсила се крие в това да разказва за невероятните издания, които е прочела. Вярва, че за решаването на всеки проблем си има точните книги и те владеят магията да се появяват в живота ни, само трябва да имаме очи, за да ги видим. А това се случва единствено когато четем!

Запис на целия разговор можете да гледате тук:

Вал Стоева е главен редактор на сайта „Детски книги“ и председател на съвета на фондация „Детски книги“. Поставила си е за цел да убеди колкото се може повече деца, че четенето е полезно и забавно. Желае един ден българските читатели да имат безпроблемен достъп до модерните книги чрез библиотеките, а четенето и грамотността да бъдат на почит в обществото.Много е горда с кампаниите, които координира пряко – „Читателска щафета“ и наградата за най-добра детска книга „Бисерче вълшебно“. С радост носи званието „Посланик на библиотеките“, връчено ѝ от Българската библиотечно-информационна асоциация.

[ + ]