fb
БългарияНовини

Велико Търново търси идеи за Световна столица на книгата

2 мин.
iStock/Getty Images

Велико Търново започна подготовката си за кандидатстване в надпреварата за „Световна столица на книгата 2024”. В предварителните разговори се включиха представители на местната администрация и Регионална библиотека „П. Р. Славейков”. Престижното отличие се присъжда на всеки две години от ЮНЕСКО и досега български град не е попадал в класацията на международната организация.

Организаторите търсят интересни и оригинални идеи, които да бъдат включени в кандидатурата.

Инициативата за книжна столица на света е предложена официално през 1996 г. от тогавашния директор на Международната асоциация на издателите – Пере Висенс като начин за отпразнуване и насърчаване на литературата и четенето. Днес основната ѝ цел е да направи книгите и четенето универсално достъпни и да наложи световна любов към писаното слово. Всяка година избраното населено място се ангажира с популяризирането на книгите и четенето и изпълнява програма с дейности за 12 месеца напред, започвайки от Световния ден на книгата и авторското право на 23 април. В дейностите могат да се включват писатели, издатели, книжарници и библиотеки – всички участници във веригата на създаването на книгата и доставянето ѝ до читателя, в сътрудничество с национални и международни професионални организации. Тъй като става дума за статут на Световна столица на книгата, е важно голяма част от дейностите да са с широко международно участие. Събитията трябва да са насочени към хората от всички възрасти, социално положение, етнос и религиозна принадлежност. Те могат да включват фестивали, флашмоб, масови четения, театрални и кинематографични етюди по текстове от книги, участия на деца, ученици и студенти в състезания, викторини и много други.

Ако Велико Търново успее да спечели надпреварата, ще се нареди до други победители, сред които са Мадрид, Атина, Шарджа, Куала Лумпур.