fb
НовиниПо света

Вендинг машини предоставят безплатни разкази на пътниците в Лондонското метро

2 мин.
снимка: Londonist

Вендинг машини на лондонската метростанция Canary Wharf  разпечатват безплатни разкази като част от инициатива за подобряване на преживяването на пътуващите, съобщава The Guardian. Първото произведение, на което могат да се насладят пътниците, e 60-секунден минитрилър от популярния британски писател Антъни Хоровиц.

Самият Хоровиц описва разказа си като „криминална история, с всички улики и заподозрени, която може да започнете и завършите за една минута“ и добавя:

Надявам се, че ще забавлява пътуващите в метрото, на които поне ще им бъде спестено неудовлетворението да трябва да слизат преди края.

Според проучване на Canary Wharf Group през последната година повече от една трета от британците не са успели да си довършат книгата заради липса на време. Въпреки това 70% от запитаните биха предпочели да ги запълват с роман, отколкото със социални медии.

Луси Мур, директор „Изкуства и събития“ в Canary Wharf Group, коментира:

Нашите Short Story Stations предлагат идеалния дигитален антидот – завръщане към аналоговите свитъци. 

Хиляди заглавия, които могат да бъдат прочетени за една, три или пет минути, ще бъдат напечатани на екологична хартия, а жанровете ще варират от съвременна криминална и романтична проза до съкратени версии на класически произведения от автори като Чарлс Дикенс, Луис Карол и Вирджиния Улф.

Вендинг машините са дело на технологичната компания Short Édition и вече са познати в САЩ, Канада, Хонг Конг и Франция. Филмовият режисьор Франсис Форд Копола е толкова впечатлен от тях, че през 2016 г. закупува акции във фирмата и инсталира машина в ресторанта си в Сан Франциско. Терминалите в Canary Wharf са първите за Великобритания.  

На откриването на първите устройства в Гренобъл Кристоф Сибюд, директор на Short Édition, споделя:

Кратките разкази намират място навсякъде. Хартията е истинска глътка свеж въздух, много по-неочакван от смартфона.

Снимка на публикацията: Londonist