fb
БългарияНовини

#ВкъщиСъмИЧета: Финалът на кампанията с писателката Радостина А. Ангелова

4 мин.

Нова книга подготвя писателката Радостина А. Ангелова, стана ясно по време на онлайн разговора с директора на Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца Силвия Врачовска. Това беше и последната среща в кампанията #ВкъщиСъмИЧета, организирана от най-големия сайт за четене и книги в България „Аз чета” по време на извънредното положение.

„Дори вече съм започнала да пиша новата книга, която се надявам да излезе на добър път и издателството да я хареса. Не страдам от самочувствието, че всичко, което пиша, задължително ще се приеме, но мога да се похваля, че два от романите ми – „Бал в Мулен Руж” и „Виенски апартамент” – имат нов тираж. Ето че това стоене вкъщи е дало резултат и книгите са свършили”, каза още Радостина А. Ангелова.

Въпреки предварителната ѝ нагласа по време на извънредното положение да чете повече, заради преподавателската си професия се е наложило да отдели повече време на студентите и по-малко на книгите. Вечер, преди сън обаче си подарява време за историите на един от любимите си разказвачи Дончо Цончев. Сред последните книги, които е прочела и би препоръчала, е „Пътят” на Кормак Маккарти.

„Прочетох я още в първите дни на извънредното положение. И тази книга ме разби, защото разказва точно за гибелта на земята и човешкото население, и един баща, който се опитва да опази сина си. Това беше едно много лошо съвпадение от това навън и онова в литературата”, допълни Радостина А. Ангелова.

Убедена е, че човек преди да започне да пише трябва да е прочел доста. Според нея всички автори, които е чела, са я изградали като писател – от първата детска приказка на Ангел Каралийчев до последното заглавие, което разлиства в момента.

Радостина А. Ангелова разказа и за последната си книга „Утре”, написана в съавторство със сина ѝ Александър Станков. Тя припомни, че идеята се е появила от недоразумение в онлайн чат в месинджър между нея и Александър. Писането в съавторство се е оказало много забавно за тях двамата, а най-плодотворната работа по създаването на героите и историите е била през двата месеца на лятната ваканция – юли и август.

„Беше лесно и много забавно. През деня оживявахме нашите герои, коментирахме какво ще е хубаво да се каже и какво не. Тогава си дадох сметка, че е доста хубаво да има с кого да си разговаряш за това какво искаш да напишеш. В случая, че моят съавтор си беше с мен, докато писахме, позволи да завършим книгата без да издадем тайната около нея”, допълни още тя.

За нея най-хубавото време да твори е нощем.

„Защото тогава всичко около мен утихва, нощта съдържа в себе си някаква интимност, настройва ме, вглъбява ме, вътре в мен самата, а пък за да управляваш толкова много герои в главата си се изисква спокойствие, за да ги чуеш всичките”, каза още Радостина. Любимият ѝ ритуал за писане обаче си остава с чаша кафе, стана ясно в деветата среща на кампанията #ВкъщиСъмИЧета.

Видео от срещата гледайте тук:

Кампанията за представяне на автори, която стартира с началото на извънредното положение, изпълни целта си да направи стоенето вкъщи много по-леко и приятно, като осигури платформа за авторите, които искат да представят своите книги и бъдещи творчески проекти в онлайн разговор.

В предишните осем седмици специални гости бяха детският писател и илюстратор Нуша Роянова, детската писателка Радостина Николова, експертът по етикет Невена Басарова, поетесата Мария Донева, писателят Димитър Калбуров, авторът и сценарист Александър Чобанов, писателите Александър Шпатов и Ралица Генчева.

Прочетете ревютата ни за „Бал в Мулен Руж”, „Виенски апартамент” и „Утре”.