fb
БългарияНовини

Владимир Зарев е носител на наградата „Почетен знак „Стоян Михайловски“ 2020

1 мин.
Владимир Зарев

Писателят Владимир Зарев бе удостоен с литературната награда „Почетен знак „Стоян Михайловски“ от общинския съвет в Елена, съобщава БТА. Призът се присъжда на български писатели и публицисти с безспорни постижения в областта на поезията и прозата, с авторитет в обществото и активна гражданска позиция.

Зарев ще получи отличието на официална церемония на 24 май. Традиционно на празника слушаме химна на българската просвета „Върви, народе възродени“ по стихове от Стоян Михайловски и музика от Панайот Пипков.

Определян като съвременния български класик, Владимир Зарев е автор на 18 книги, единайсет от които са романи. Носител е на Националните литературни награди „Иван Вазов“ и „Елин Пелин“ и на държавната награда „Св. Паисий Хилендарски“. Романът му „Разруха“ се радва на невероятен успех и в немскоезичния свят. през 2019 г. Владимир Зарев получи от президента Румен Радев най-високото държавно отличие – орден „Стара планина“ първа степен – за заслугите си в областта на културата и изкуството.

Номиниран е за две от престижните европейски литературни награди и за него са публикувани над 40 възторжени рецензии. Епичната семейна сага „Битието“, „Изходът“, „Законът“ също е преведена на немски език и вече има две издания в Австрия и Германия. По мотиви от „Битието“ е заснет култовият телевизионен сериал „Дървото на живота“, а по романа „Разруха“ известният режисьор Петър Попзлатев засне игралния филм „Времето е наше“.

Снимка: БГНЕС