fb
Ревюта

Властта в интернет е в твои ръце!

4 мин.

vlastta-na-horata-noviyat-marketing-tvardi-koritsiАко прекарваш повече от 2 часа дневно в социалните медии (разбирай Facebook, vBox7, Twitter и блоговете + още някои сайтове, в които се забавляваш с приятели), бързо намери начин да прочетеш тази книга. Ако се занимаваш професионално с каквато и да било форма на маркетинг и поддържаш поне една корпоративна страница/профил във Facebook, Twitter, YouTube или дори блог, ВЕДНАГА СИ КУПИ ТАЗИ КНИГА!

Да, викам. Точно това исках да правя, когато затворих „Властта на хората“ на Пламен Русев след последната прочетена страница. Исках да извикам, че това е най-добрата книга за онлайн маркетинг, която някога съм чел (изобщо не са малко и са най-вече на английски). Исках да извикам колко много се радвам, че е написана от българин, че е пълна с примери от България и че има един от най-страхотните дизайни, появявал се някога на книжно тяло у нас и добре поддържан уебсайт, който се ъпдейтва всекидневно.

Аз лично поддържам около 30 страници във Facebook, 7 Twitter профила и (доскоро) няколко блога. Налага ми се да чета постоянно за новите неща в социалните медии и смея да твърдя, че съм наясно с повечето тенденции и правила. И все пак исках да извикам от радост за това, че някой е седнал и е събрал опита си в книга, съвсем търпеливо е изчакал екипа си да подготви страхотна опаковка за „продукта“ и е започнал малко по малко да изпълнява маркетинговия си план.

Част от този план е и това ревю, няма защо да се лъжем. Но то не е платено, а просто добре преценено и планирано – на базата на честност и добро отношение от страна на автора на книгата. Точно както се „играе“ и в социалните медии – ще се убедите сами в книгата. Защото когато продуктът ти е добър, остава само да следиш добрите отзиви, които получава, и да ги мултуплицираш, доколкото можеш, като бъдеш себе си и правиш за останалите това, което искаш да ти се върне (познато нали?).

Христо и Надя вече казаха доста за съдържанието на самата книга, но аз не мога да не отбележа, че „Властта на хората“ е повече от обикновен сборник с идеи и правила. На практика това издание засяга около 2/3 от познанието, което ви е нужно, за да се справяте успешно с онлайн маркетинга (а и не само – е-маркетингът промени нагласите и спрямо традиционния маркетинг). Повечето книги по темата едва надхвърлят общите приказки, докато Пламен Русев ни повежда по целия път – от планирането и изграждането на една кампания, през нейното осъществяване и накрая оценка. И го прави с немалко таблици, формули и обяснения, без да стига до дълбоко професионални крайности.

Много е важно, че Пламен е показал къде точно сме ние. Има дадени добри български примери, добри чуждестранни примери и катастрофални български примери. Не ме разбирайте грешно, не вървим с години назад спрямо останалите държави (социалните медии е една от малкото сфери, в които наистина не изоставаме чак толкова много), но ми е омръзнало да слушам за успешни корпоративни кампании със сериозни инвестиции, които са привлекли… 1000 последователи. А тук са показани наистина добри родни неща.

Според мен тази книга е евтина! Иска ми се да не е далеко времето, когато ще плащаме за книгите толкова, колкото преценим. И според мен 19 лева са ниска цена за изданието с меки корици на книгата. Надявам се да я прочетете и сами да се уверите в това.

И още веднъж: Браво, Пламене! И очакваме продължението.