fb
БиблиотекитеНовини

Връчват вторите Годишни награди на Фондация „Глобални библиотеки“ на 8 ноември

2 мин.

На тържествена церемония в рамките на Националния форум „Библиотеките днес и цифровата трансформация“ на 8 ноември 2018 г. от 19:00 ч. в зала „Диамант“ на хотел „Рамада“ ще бъдат връчени вторите Годишни награди на Фондация „Глобални библиотеки – България“.

Петчленно жури с председател доц. Георги Лозанов и членове проф. Владимир Атанасов, Георги Константинов, Марин Бодаков и Снежана Йовева ще излъчи победители в четири категории – национална и регионална медия, спомоществовател и публична институция, допринесли за популяризирането на дейността на обществените библиотеки в България.

Вече са известни номинациите за всяка от категориите на наградите.

В категория „Национална медия“ са номинирани Нова телевизия и Българското национално радио.

В категория „Регионална медия“ са номинирани интернет изданието „Градското списание“ (Варна), новинарският сайт DGNEWS.EU (Димитровград) и вестник „Регион“ (Пирдоп).

В категорията „Спомоществовател“ е номинирано Сдружението за градски читални.

В категорията „Публична институция“ са номинирани Община Казанлък и Община Асеновград.

Годишните награди на Фондация „Глобални библиотеки – България“ са учредени в изпълнение на мисията и целите ѝ за подпомагане на приобщаването на българските граждани към информационното общество и осигуряването на равен достъп до информация, култура, знание и услуги чрез мрежата от обществени библиотеки в страната.

Знакът на годишните награди е стилизирано пластично изображение, изработено от художника Павел Божерянов. Наградите нямат друго материално изражение освен художествения си знак.

В рамките на Националния форум „Библиотеките днес и цифровата трансформация“ на 8 и 9 ноември ще бъдат представени състоянието на обществените библиотеки в страната от гледна точка на технологичните предизвикателства. Ще бъдат показани добри примери от страната и чужбина. Един от тях е и проектът за ранна детска грамотност „Бебеландия в Библиотеката“ на РБ „Иван Вазов“ – Пловдив, който бе реализиран в партньорство с Фондация „Детски книги“.