fb
КнижарницитеНовини

Waterstones изкупува семейната верига Foyles, застъпва се за традиционните книжарници

1 мин.

Waterstones купува 115-годишната семейна верига Foyles, за да се „застъпи за истинските книжарници“ в съревнованието им с онлайн конкурентите, съобщава BBC. От Waterstones, които притежават 283 обекта в цяла Великобритания и Северна Европа, допълват, че сделката ще помогне на книготърговците да се опълчат на на практиките на Amazon и да преоткрият мисията си в ерата на онлайн и електронното четене.

Книжарници Foyles са основани в началото на миналия век от семейсто Фойл. Първият им обект на „Чаринг Крос Роуд“ е една от емблемите на Лондон и се слави с хаотичната си подредба и пълното отричане на модерните технологии. Книжарницата се появява в литературни творби на Агата Кристи, Греъм Грийн, Джон льо Каре и Иън Макюън.

В последно време веригата изпитва финансови затруднения заради настъплението на онлайн търговците. Макар продажбите им за последната фискална година да са се увеличили, компанията все още отчита загуба от 88 791 лири. 

Настоящият директор на веригата Кристофър Фойл приветства сделката и споделя:

Нямам търпение да видя какви вълнуващи времена ще настъпят за компанията, основава от дядо ми и братята му преди 115 години.

Очаква се сделката, чиито параметри още не са обявени, да бъде завършена до края на годината.

Снимка на публиакцията: Foyles