fb
БългарияНовини

XVIII Национален фестивал в Сливен отваря врати за детската литература и творчество

2 мин.

logo_slivenСливен се превръща отново в столица на творчеството за деца като домакин на XVIII Национален фестивал на детската книга –  единственият форум в България, посветен изцяло на детската литература. От 9 до 11 май градът ще посрещне с богата културна и научна програма големи и малки читатели, автори, издатели, илюстратори и разпространители.

Организатор на фестивала е Регионална библиотека „Сава Доброплодни“ в партньорство с Община Сливен, Областна администрация – Сливен, Асоциация „Българска книга“, Държавна агенция за българите в чужбина и най-големите детски издателства. Тазгодишното издание ще се проведе  под патронажа на Вежди Рашидов – Министър на културата, и Десислава Танева – Министър на земеделието и храните.

Най-новите си книги ще представят известни детски автори като Ангелина Жекова, Диляна Крусева,  Юлия Спиридонова – Юлка, Нели Маргаритова, Весела Фламбурари, Петя Кокудева. По време на фестивала ще бъде връчена Националната награда “Константин Константинов”  за принос в детското книгоиздаване и ще бъдат обявени резултатите от Националния литературен конкурс „Тайната на един продавач на мечти”, Националния пленер за детска рисунка „Приключение в огледалния свят“ и петия Национален конкурс за изработване на театрални кукли на любими литературни герои.

На 9 и 10 май ще се проведе кръгла маса с международно участие на тема „Националните детски литератури в глобалния свят“. На нея ще се обсъждат въпроси, свързани с превода на произведения на национални детски литератури в други страни, издателските политики за преводна детска литература и насърчаването на международното разпространение на литературни произведения по традиционни и цифрови канали.

В програмата са включени още изложби, театрални представления, концерти на детски формации, базар на книги, забавни игри с награди. Всички прояви са със свободен вход.

Пълната програма на фестивала можете да изтеглите оттук или да разгледате на сайта на фестивала.