fb
ИнтервютаНовини

Яница и Благовест от кафе-книжарница „Страница 394“: Романтиката на четенето е едно от малкото останали истински усещания в наши дни

6 мин.

Когато разбрахме, че двама млади и предприемчиви страстни читатели са отворили първата кафе-книжарница във Велико Търново, нямаше как да устоим на изкушението да се запознаем с тях. Яница Петрова и Благовест Христов се оказаха хора „от нашата порода“ – новатори с буден дух и много идеи, които вече са започнали да осъществяват. Разбира се, общата ни страст към книгите става ясна и без изрично споменаване. Кафе-книжарницата им със заглавие, вдъхновено от поредицата за Хари Потър – “Страница 394” – отвори врати в края на юни с близо 800 налични заглавия от всички жанрове. Посетителите могат да се потопят в уютна атмосфера и да почетат стари или нови произведения, с чаша чай, кафе, лимонада или пък тематичен коктейл. От интервюто с Яни и Боби ще разберете защо са превърнали обичта си към книгите в кауза и професия, какви са плановете им за “Страница 394” и още любопитни факти за новия книжен кът в старата ни столица.

 

По-скоро предприемаческият дух или страстта към четенето ви провокира да отворите собствена кафе-книжарница?
Определено страстта ни към четенето и книгите. И двамата нямаме опит в предприемачеството. Благодарение на прекрасни инициативи от активни млади хора обаче, успяхме да понаучим това-онова. Говоря за няколко обучителни срещи, свързани с предприемачеството, организирани от групата “ОтГОворните” от гр. Горна Оряховица. Те правят страхотни неща и ни подкрепиха в решението ни. Любовта към книгите и магията им пък ни беше мотиватор.

Почитателите на поредицата за Хари Потър ще свържат името на вашата книжарница с героя, но какво ви накара да изберете точно него?
Общата ни любов към поредицата за момчето, което оцеля. Това не е шега, и двамата наистина сме големи почитатели на поредицата. Това беше допирната точка между нас, когато се запознахме първоначално. Яни с буйната си коса винаги се е определяла като Хърмаяни, а аз по-скоро бях като Невил, малко тромавичък, но пък сега… Избрахме го, защото смятахме, че магията на книгите ще допренесе малко и за магията, която самите ние искаме да представлява това място. Все пак е наше и ние смятаме, че е специално.

Каква литература преобладава в “Страница 394”?
Стараем се да имаме от всичко. Имаме много от книгите , които може да се намерят в старите бабини библиотеки, съвременни трилъри, фентъзи. Страхотно е да са на едно място, защото може да се проследи как са се изменили кориците, тенденциите в литературата. Имаме заглавия, които са от 80-те години на миналия век и новите им, съвременни издания.

Чухме, че планирате в бъдеще да предлагате на клиентите си и електронни четци. Мислите ли, че хората биха заменили стандартния хартиен носител с електронен и защо?
Това е идея, която наистина се надяваме да осъществим. Голяма част от хората вече използват подобни технологии, по-удобни са за динамичния начин на живот. Нашето желание е просто да удовлетворим потребностите на всички хора. Нищо не може да замени романтиката на хартиената книга, аромата ѝ, но определено модерните технологии допринасят много за удобството. В крайна сметка важен е резултатът – ако човек успее да се потопи в книгата, независимо каква е тя, значи всичко е наред. Но ние лично предпочитаме хартиените книги.

За вас от голямо значение ли е физическият преносител на съдържанието на една книга? Защо?
Книгата носи в себе си романтиката на четенето и едно от малкото останали истински усещания в наши дни. Ако си  говорим за стари книги, четени повече от веднъж – те имат и “памет”. Може да се види на кои страници е обърнато по-голямо внимание, къде е била прегъната, за да си отбележи човек някой любим цитат. Сега, когато се занимаваме с доста употребявани книги, по състоянието на книгата можем да заключим и от какво значение е била тя за предишния си собственик и това е изключително интересно.

Мислили ли сте как ще изглежда “Страница 394” след 1 година? Как бихте развили и обогатили концепцията на кафе-книжарница?
С много повече книги, особено чуждоезикови. С много събития и спектакли зад гърба ни. Бихме желали да добавим сувенири, особено свързани с Хари Потър и други любими заглавия.

Боби: Аз лично бих желал да добавим към колекцията си и доста комикси.

Съветват ли се с вас посетителите за избора на книга?
Стараем се да познавам добре книгите си, за да можем да сме в помощ на всеки. Съветват се за по-старите издания – тези, които в момента не са толкова нашумели и за които няма информация в интернет. Тук с Яни се допълваме, защото тя е запозната много със съвременните автори на трилъри, фентъзи. Аз израснах с класиците и там мога да съм по-полезен.

Приемате ли дарения на книги?
Отворени сме към всякакви предложения. Тук е момента да благодарим на всички, които вече ни дариха и които са заявили желание. „Колкото повече – толкова повече“, казва Мечо Пух. Само се надявам да не „преядем“.

Кои са вашите любими заглавия в “Страница 394”?
Боби: Книгите на Джереми Кларксън и Александър Дюма. Обичам старите исторически приключенски романи. А Кларксън е саркастичен, директен и си отстоява своето.

Яни: Определено ми е трудно да избера само няколко.

Според вас места като вашата кафе-книжарница изместват ли библиотеките или допълват тяхната роля?
Нашата кафе-книжарница е една модернизирана версия на класическата представа за библиотека. Ние сме просто допълнение към функциите на библиотеката, алтернатива за читателите. Надяваме се, че с нашата идея ще успеем да провокираме още повече хора да посещават библиотеките. Това, което не могат да намерят при нас, спокойно могат да го намерят в библиотеките и ние насърчаваме това. Самите ние доскоро често използвахме услигите на местната такава.

Снимки: Биляна Милчева