fb
БиблиотекитеНовини

За деня на поезията: Подреждат калиграфии на стихове в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“

2 мин.
Маргарита Дончева, снимка БНР

Общо 12 калиграфии на стихове ще бъдат подредени в изложба в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“, съобщиха от културната институция. Поводът е Световният ден на поезията. Експозицията е дело на Маргарита Дончева и ще бъде под надслов „От Азбучна молитва до днес“. Официалното откриване ще бъде на 21 март от 18.00 ч. в Западното фоайе на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“. 

Изложбата включва 12 калиграфии на стихове от класически и съвременни български поети. Произведенията са изцяло селектирани от авторката и включват както древни текстове и български класици като Христо Ботев и Иван Вазов, така и имена от съвременната българска литература като Федя Филкова, Азиз Таш и др. С калиграфията на стих от Атанас Далчев художничката ще уважи 120-годишнината рождението на поета. 

Маргарита Дончева е автор с множество постижения в областта на графичния дизайн, плаката, графичния знак. Нейната голяма любов е калиграфията, за която я вдъхновява учителя ѝ по шрифт и калиграфия в Националната художествена академия – проф. Димитър Трендафилов. Защитила е докторска дисертация в НХА на тема „Буквеният знак в детското възприятие“. Преподавала е „Приложна графика“ в НХА и „Рекламна графика“ в НХГ „Димитър Добрович“. Основател и преподавател в Творческото ателие „калИГРАфия“. Организирала е множество курсове по калиграфия в различни градове на страната. По повод 145-годишнината на Националната библиотека изработва проект разтворена книга с българските азбуки кирилица и глаголица.

“Изложбата представя последните ѝ произведения, в които можем да открием чистотата на калиграфската картина, вдъхновена от въздействието на поетичното изкуство. Неподправен момент на следата на инструмента, неповторим и изискващ самовглъбяване и искреност до краен предел”, допълниха организаторите.

Изложбата може да бъде разгледана до 4 април.