fb
Ревюта

За шоколада, любовта и още нещо…

2 мин.
kato goreshta voda

kato goreshta vodaКазват, че любовта на мъжа минавала през стомаха. Ако четете „Като гореща вода за шоколад“ на Лаура Ескивел, със сигурност ще се убедите, че страстта и изгарящите любовни чувства минават през подправките. И то лютивите подправки. Защото една любов не е истинска без препятствия.

А една книга на Ескивел не е истинска без националния елемент. Тук той е кухнята. С безбройните неизброими и неописуемо пикантни подправки и съставки. Те те омагьосват. Както и фабулата на книгата пречупена през тях. Четеш и сякаш си казваш…хайде още едно парче за всяка следваща глава. Това е книга възбуждаща много страст. И то не само със спомен към аромати.

Нещото което ме плени в героинята – прекрасна готвачка, обречена на нещастие – е силата, с която продълаваше напред. Възхищавах й се през цялото време както за кулинарните умения (не че и аз не готвя…:)), но и за оптимизма да намира смисъл. Смисъл да продължи напред, дори когато е стигнала дъното… а дори и по-надолу. Книгата е много поучителна. Вярно е, че действието е като водовъртеж – случва се по-бързо и от американски екшън. Но на моменти, също като в живота, се поспира, за да ти каже нещо мъдро и да те накара да се замислиш… Защото трябва да се живее със страст, но и с нормите на обществото… за радост или съжаление.

Ще си позволя само един съвет – четете книгата с много горещ шоколад/или мляко с какао:)/ и ако се опитате да приготвите някоя от рецептите, с които започва всяка глава – бъдете сигрни, че ще ощастливите някого за цял живот…

 Прочетете и ревюто на Павлина за „Като гореща вода за шоколад“