fb
Ревюта

„Заговорът на Лас Флорес“ – (не)напразни усилия на любовта

1 мин.

„Заговорът на Лас Флорес“ от Андреа Ферари (изд. „Тонипрес“) е първата ми среща с детска книга, в която действието се развива в Аржентина. Трябва да призная, че я почувствах като глътка свеж въздух сред морето от актуална тийн литература, занимаваща се с проблемите на деца, преодоляващи загуба на близък човек, болни или различни деца, изпитващи затруднения да се впишат в обществото.

Лас Флорес споделя нерадостната съдба на много малки градчета и села в Аржентина (пък и във всяка друга страна, включително България) по време на криза. Поради липса на препитание, хората се принуждават да мигрират към големите градове, а младите също не се завръщат, след като заминат да учат другаде. Изправени пред реалната опасност любимото им село да се обезлюди и запустее, „флоринците“ учредяват спасителен отряд, който да измисли и осъществи план за спасяването на Лас Флорес.

Особено ми допадна усещането за общност, принадлежност и желание да отдадеш от времето и енергията си за благополучието на любимото си родно място. Затова силно препоръчвам тази топла, слънчева и ведра книжка на младите читатели над 10 години и техните родители, уморени от тревожни новинарски блокове.

Автор: Яна Кръстева

Цялото ревю можете да прочетете в сайта „Детски книги“.