fb
БиблиотекитеНовини

Започва десетaта Национална библиотечна седмица

3 мин.
Nacionalna bibliotechna sedmica
Nacionalna bibliotechna sedmicaДесетата юбилейна Национална библиотечна седмица започва на 11 май и ще продължи до 15 май под мотото: „Библиотеките – място за учене през целия живот!“

Инициативата се провежда в рамките на проекта на ББИА „Библиотеките – вдъхновение и учене през целия живот за всички“ и ще премине под патронажа на Националната комисия на Република България за ЮНЕСКО.

Основни цели на НБС 2015 са да се постигне по-добро разбиране за ролята на обществените библиотеки в ученето през целия живот, което да доведе до утвърждаването им като фактор в постигането на стратегическите цели и приоритети на Националната стратегия за учене през целия живот.

Кампанията се организира на национално и местно равнище. Освен националната програма, която ще се проведе в София, с акцент церемонията по връчване на Годишните награди на ББИА и XVII Национален фестивал на детската книга в Сливен, собствени инициативи имат още над 43 регионални библиотеки, библиотеки на читалища и училища.

Различни видове дейности през цялата седмица като изложби, срещи-разговори, кръгли маси, „Стани библиотекар за един ден“, състезания, дефилета на литературни герои, „Нощ на литературата“, любимото на всички закъснели читатели – „дни без глоби“ и др.  са подготвили библиотеките от Асеновград, Благоевград, Варна, Велико Търново, Видин, Враца, Криводол, с. Търнава, Габрово, Димитровград, Добрич, Казанлък, Кюстендил, Лом, Мездра, Нови Пазар, Павликени, Пловдив, с. Куртово Канаре, Попово, Провадия, с. Брестовене, Роман, Русе, Самоков, Свищов, Силистра, с. Искра, Сливен, Смолян, Девин, с. Грахотно, с. Чепинци, Рудозем, с. Пловдивци, с. Славейно, с. Смилян, с. Малка Арда, София, Стара Загора, Хасково, Шумен, Ямбол.

Цялата програма на Националната библиотечна седмица 2015 може да видите на сайта на Библиотечната асоциация, както и да следите в Календара на събитията ни.

В специалната дипляна от застъпническата кампания на ББИА е отделено място за обратна връзка с гражданите. Читателите, които я получат, могат да напишат своите предложения за това как библиотеката, която ползват, може да стане по-добро и привлекателно място за учене през целия живот. Всяка библиотека ще обобщи направените предложения и до края на май ще ги изпрати в офиса на ББИА, както и ще ги представи пред местните власти или управляващите органи.

„Освен тази стъпка, ББИА ще направи обобщение на изпратените материали и ще предприеме необходимите действия, за да достигнат мненията на читателите до членовете на Европейския парламент“, обещава екипът на ББИА.

Заключителният документ за резултатите от НБС 2015,  ще бъде публикуван в списанието на асоциацията „ББИА онлайн“ и на сайта на ББИА.

Застъпническата кампания на ББИА е подкрепена от Фондация „Америка за България“ и Фондация „Глобални библиотеки“. Медийни партньори на събитието са БНТ и БНР.

Може да видите официалното видео на кампанията: