fb
БългарияНовини

Жером Ферари е първият носител на Европейска литературна награда за роман „Димитър Димов“

2 мин.

Жером Ферари спечели първата Европейска литературна награда „Димитър Димов“ с романа си „Проповед за падането на Рим“ (изд. „Факел експрес“). За него французинът е отличен и с „Гонкур“ през 2012 г. Церемонията по награждаването се проведе в Градска художествена галерия „Борис Георгиев“ – Варна в рамките на третото поредно издание на литературния фестивал „Варна Лит“.

Развълнуваният Жером Ферари благодари на журито за гласуваното доверие и изрази възхищението си от варненската публика. Той пребори за приза писателите Дмитрий Глуховски с „Текст“ (изд. „Ciela“), Добромир Байчев с „Глиненият цар“ (изд. Конкурс за непубликуван български роман „Развитие“), Саулюс Шалтянис с романа „Дневникът на еврейската принцеса“ (изд. „Наука и изкуство“) и Тайе Селаси с „Отивам си е възвратен глагол“ (изд. „Жанет 45“).

Журито беше пазено в тайна до провеждането на церемонията. То беше в състав критикът, есеист и публицист Митко Новков, проф. д-р по български език и литература и по теория на литературния превод в INALCO, Париж, Мари Врина-Николов, поетът, литературовед и драматург доц. Пламен Дойнов и с председател дъщерята на Димитър Димов: писателката Теодора Димова. Журито сподели, че се е спряло на Ферари заради „умелото художествено пресъздаване на изпитанията пред европейската идентичност и убедителното изобразяване на обременената от своята история Европа“.

Четирима от петимата финалисти в конкурса присъстваха лично – Глуховски, Байчев, Ферари и Шалтянис. Събитието започна с музикално изпълнение от класически камерен оркестър „Анима“. Официалната част откри Свилен Спасов – един от инициаторите и учредител на фестивала „Варна Лит“, както и член на журито на наградата. Последваха изказвания на заместник-кмета на Община Варна Коста Базитов и министъра на културата Боил Банов.

Европейска литературна наградаДимитър Димов“ е учредена под патронажа на кмета на Община Варна Иван Портних по повод 110 години от рождението на големия ни писател. Тя има за цел да отличи съвременни романи с висока художествена стойност, писани на територията на европейския континент и издадени на български език в предходната година. В първото издание на конкурса, който ще се провежда ежегодно, 21 издателства номинираха 39 романа от 28 съвременни български и 11 чуждестранни автори от територията на Европа. Победителят печели парична награда в размер на 10 000 лева (5000 евро), грамота и специално изработена статуетка.