fb
БългарияНовини

Нарине Абгарян сред официалните гости на „Варна Лит“ 2019

2 мин.

Любимката на българските читатели Нарине Абграян ще бъде сред чуждестранните имена, които ще подкрепят третото издание на детско-юношеския литературен фестивал „Варна Лит“. За арменската писателка това ще бъде второ гостуване у нас. През септември 2018 г. тя се срещна с почитатели в София и Пловдив.

Наричана „арменския Маркес“, Абгарян е позната у нас с романите си „Три ябълки паднаха от небето“, „Манюня“, „Хората, които са винаги с мен“ и „Да живееш нататък“ (изд. „Лабиринт“). Тя ще се включи в панел с българските писателки и поетеси Мария Лалева и Мирела Иванова, а модератор на събитието ще бъде журналистът Георги Тошев.

Във фестивала ще се включи и един от най-успешните съвременни руски прозаици – Дмитрий Глуховски, автор на поредицата „Метро 2033“, вдъхновила популярната компютърна игра, на романите „Бъдеще“, „Текст“ и на сборника „Разкази за родината“ (изд. „Ciela“).

Част от „Варна Лит“ 2019 ще бъдат още Жером Ферари, Томас Макгонигъл, Саулос Шелтянис, Захари Карабашлиев, Теодора Димова, журналистът Бойко Василев, актьорите Александър Алексиев, Християна и Ивайло от Айде.бг, доц. Пламен Дойнов, Стефан Цанев, Мария Донева, Мартин Колев, Радостина Пеева, Весела Фламбурари, Никола Райков, Добромир Байчев, Людмил Станев, Даниела Викторова, Искра Урумова, илюстраторите Катрин Ефтимова и Виктория Роянова.

Вече стартира ученически конкурс на тема „Малки и големи семейни истории“, който насърчава подрастващите да се поразровят в собствената си родова памет и да намерят интересното, значимото и забавното в миналото.

За първа година във фестивала ще бъде включено и късометражно кино, а планираните работилници, пленери, срещи в класните стаи, постановки за малки и големи, както и концерт на плажа, ще бъдат само малка част от външните събития, които ще дадат старта на едно незабравимо лято.

Очаквайте скоро цялата програма на сайта на „Варна Лит“, a тук може да видите официалния трейлър на фестивала: