fb
Ревюта

Времето „политика“ да спре да бъде мръсна дума е… може би още на 5

4 мин.
Животните избират президент - Андре Родригес, Лариса Рибейро, Паула Дезгуалдо, Педро Маркун

Двойно щастлива за много родители и деца ще бъде 2021 г., сигурен съм! И това донякъде се дължи на факта, че изборният процес у нас е застинал някъде в средата на XX век. Какъв е този параграф 22 ли? Обяснявам: тази година у нас ще има два пъти избори и понеже все още нямаме вариант за дистанционно гласуване, цели два пъти на много родители ще им се наложи да заведат децата си до изборните секции. Което, може би си спомняте, всъщност е нещо доста вълнуващо за самите дребосъци (макар и не съвсем безопасно в условията на пандемия), защото влизат с мама и татко в „тъмната стаичка“, пускат бюлетините в урната и изобщо – чувстват се важни, защото помагат за правенето на важен избор.

И макар темата за свободния съзнателен избор да не е сред първите, за които се сещаме да говорим с децата си, то понякога се появяват и подходящи поводи. Книгите са сред тях, а едно интересно картинно издание е наистина висока топка за разговор за това как е устроено обществото, за политика, за избори, а защо не и за партии. И то по напълно подходящ начин дори за 5-годишни (аз експериментирам върху 3-годишен, така че вкъщи ефектът ще е видим след 15-ина години). „Животните избират президент“ (изд. „Мармот“, 2021) е дело на четирима бразилски илюстратори (Андре Родригес, Лариса Рибейро, Паула Дезгуалдо, Педро Маркун) и показва нагледно промяната в мисленето на животните, след като техният цар – Лъвът – преминава всякакви граници. Следват протести и… избори.

Темите за разговор тук ще са безброй – от това как работи демокрацията, през самия изборен процес с конкретна терминология и примери до малко по-широките и абстрактни теми за личния избор, нуждата от критично мислене и това кой е добър и кой – лош. Ще се уверите сами, че „Животните избират президент“ дава множество възможности за обсъждане на всичко това. Разполагате със самозабравил се диктатор в лицето на Лъва, имате надигащ се народ с конкретни искания за по-добър начин на живот, ставате свидетели на манипулативни изказвания в медиите, появяват се кампании с компромати по време на самата кампания, а накрая дори има и изненадващи коалиции. И всичко това е описано и нарисувано по начин, напълно подходящ за 5-годишни деца. Ако случайно изпитате затруднения с разясняванията в даден момент, в края на книгата има и речник с основните термини.

Правила за избора на президент. Изображение: изд. „Мармот“

Но освен на добре описаните процеси, ще се насладите и на чудесно описаната психология на кандидатите, техните послания и крайния резултат от изборите. Всеки от тези елементи също може да се превърне в дълъг разговор за това какво и защо се случва, когато сме преяли с власт, когато имаме смели идеи, за чиято реализация търсим подкрепа, или просто когато сме с нагласата да изслушаме максимално голям брой мнения преди да вземем решение. „Животните избират президент“ е всичко това и то само в 48 страници.

Единственото изненадващо тук сякаш е фактът, че подобна книга се появява чак сега – сходни процеси на осъзнаване отдолу-нагоре текат по целия свят от десетилетия и последното не правеше изключение (спомнете си Арабската пролет, антиправителствените протести в Бразилия и тук в България). Разбира се, не се изненадвайте, ако всички тези знания съвсем скоро почнат да бъдат използвани срещу вас! „Не искам супа, може настоявам да гласуваме какво да ядем за вечеря!“ ми звучи напълно логично развитие на ситуацията. Аз обаче не виждам нещо по-добро от това – в общество, в което силно опитват да ни научат, че „политика“ е мръсна дума, имаме чудесен инструмент да научим поне децата си как да държат ситуацията в свои ръце.

Можете да поръчате „Животните избират президент“ и други книги на „Мармот“ от сайта на издателството с 10% отстъпка, като ползвате код azcheta при завършване на поръчката си. Вижте всички кодове за отстъпка за читателите на “Аз чета”.