fb
10, които...Специални

Камелия Кучер препоръчва: 10 книги за живота по време на Втората световна война

6 мин.

На 27 септември 1940 година в Берлин министрите на външните работи на Германия, Италия и Япония подписват Тристранния пакт, един от най-важните документи по време на Втората световна война, с който официално се създава оста Берлин-Рим-Токио. Пактът гарантира взаимодействието между трите държави при осигуряване на интересите им в световен мащаб. В следващите месеци последователно към Тристранния пакт се присъединяват Унгария, Румъния, Словакия и България.

Заради важността на днешната дата, решихме именно на 27 септември да ви представим 10 книги, които ни помагат по-добре да разберем живота по време на Втората световна война. Списъкът е специално създаден за „Аз чета“ от талантливата Камелия Кучер, чиято втора книга „Нощ“ пренася читателите в Рим, именно по време на Втората световна война.

 

”Безсъдбовност” от Имре Кертес (изд. „Жанет 45“)

В книгата Имре Кертес, Нобелов лауреат за литература и унгарец с еврейски произход, оцелял след Аушвиц и Бухенвалд, описва историята на четиринайсетгодишен унгарски младеж с еврейски произход, депортиран по времето на Втората световна война. Това е една покъртителна история, поднесена през наивните очи на младото момче по пътя му към осъзнаване на разпадането на познатия му свят, през смирението със загубата на идентичност до оцеляването и завръщането му у дома, където читателят неизменно стига до въпроса какво следва след оцеляването и какво всъщност означава това понятие за хората, завърнали се от ада.

 

”Живот и съдба” от Василий Гросман (изд. „Жанет 45“)

Велик роман, който Василий Гросман не доживява да види издаден. Ръкописите са конфискувани от КГБ през 1961 година, а по чудо спасеният от Симеон Липкин екземпляр впоследствие стига до Швейцария пресниман на микрофилм и изнесен от Владимир Войнович. Публикуван е за пръв път в Швейцария през 1988 година. Това е един епичен роман с широк поглед, обхванал множество съдби във времето на комунизма, Втората световна война и обсадата на Сталинград. Роман, който трудно може да се опише с малко думи, но ако трябва да го направя, бих го описала като роман за човека и за несломимия човешки дух.

 

”Искрица живот” от Eрих Мария Ремарк (изд. „Хермес“)

Ремарк написва този роман след проучване на множество свидетелски показания и съдебни протоколи за зверствата, извършвани в концентрационните лагери. Честно казано, като писател не мога да си представя какво му е коствало да напише тази книга. Много тежък, труден, почти непосилен за смилане роман, в който главният герой няма име. А номер. Ценен за човечеството роман.

 

”Дневникът на Ане Франк” от Ане Франк (изд.“Сиела“)

Когато учех в Швейцария, тази книга се изучаваше задължително в час по история. Помня колко ме бе впечатлила тогава – това момиче почти на моите години, истинско момиче, водило дневник в обстоятелства и време напълно непонятни за мен и ето че години по-късно аз четях дневника й на балкона на моята стая с гледка към Женевското езеро – какво нещо е животът. Помня как поглъщах думите й, представях си как ги пише – думи, пълни с вяра. Която не успява да я спаси.

 

”Френска сюита” от Ирен Немировски (изд. „Леге Артис“)

Ирен Немировски е украинка с еврейски произход, родена в заможно семейство в Киев. Научава френски още като дете, а впоследствие живее във Франция, завършва литература в Сорбоната, омъжва се там и ражда две дъщери. През 1942 година, вече известна писателка, е депортирана в Биркенау, където среща смъртта си. Година по-късно същата участ сполетява и съпруга ѝ в Аушвиц. Двете им дъщери оцеляват и спасяват ръкописите на майка си, а „Френска сюита“ е издадена през 2004 година. Това е една история за окупирана Франция, показваща лутането на объркания народ и несъзнаващата сериозността на ситуацията буржоа.

 

”Възгледите на един клоун” от Хайнрих Бьол (изд. „Фама“)

Това не е роман за Втората световна война, а за времето непосредствено след края ѝ. По един на места трагикомичен начин авторът разказва за лицемерието, обхванало света след войната в наивен опит да продължи напред.

Една майсторски написана история, която не бих си позволила да се опитам да преразкажа тук. Многопластова история, в която прозира меланхолия и самота. Самотата на човешкия индивид, комуто лицемерието и лекотата на забравата не са присъщи.

 

”Момчето с раираната пижама” от Джон Бойн (изд. „Интенс“)

Харесвам книгите на този автор. За съжаление у нас е преведена единствено тази. Книга, която действа като плесник. Той обаче идва в края на историята, която тече през очите на осемгодишно момче, което няма никакво понятие за значението на войната, в която се намира. Краят на тази наивна история обаче кара читателя да направи трудна и стряскаща равносметка за стойността на човешкия живот в зависимост от обстоятелствата, в които попадаме.

 

”Крадецът на книги” от Маркъс Зюсак  (изд. „Пергамент Прес“)

Малко са хората, които не са чули за „Крадецът на книги“, но все пак не мога да не я спомена. Разказана през очите на Смъртта – изключително интересна и на пръв поглед зловеща гледна точка. Но Маркъс Зюсак успява да създаде вълшебна и стопляща атмосфера на човещина и любов към книгите, която читателят напуска със съжаление прочитайки последната страница, въпреки трудната тема и нечовешките времена, които Зюсак описва.

 

”Светлината, която не виждаме” от Антъни Доер (изд. „Сиела“)

Това е от онези книги, написани с голямо въображение, което създава красива, топла и вълшебна атмосфера и благодарение на нея читателят по-лесно преминава през безумието на времето, описвано от автора. В този смисъл наподобява „Крадецът на книги“. Истории, поднесени по този начин, са подходящи и за подрастващи, които са съвсем далеч от ужасите на Втората световна война и това е един ценен за тях досег до нея.

 

”Децата на свободата” от  Марк Леви (изд. „Унискорп“)

Марк Леви отдава почит на баща си, разказвайки историята му в този роман. Романът проследява съдбата на едно младо момче, присъединило се заедно с по-малкия си брат и група приятели към Френската Съпротива. Романът е написан леко, непретенциозно и дори простичко и тъкмо тук е неговата сила – тази действителна, трогваща и силна история няма нужда да бъде разказвана по друг начин, освен както един баща би я разказал на сина си нощем край леглото.

 

В „Аз чета“ можете да прочетете откъс от „Нощ“ и интервю с Камелия или да изслушате шестия брой на „Книжния подкаст“, в който авторката разказва повече за създаването на героите от романа „Нощ“. Може да поръчате „Нощ“ до 30 септември с 15% отстъпка от Ozone.bg или след 30 септември – с 10% отстъпка при използване на код azcheta при завършване на поръчката си!

Снимка: Pexels