fb
10, които...Специални

10 нестандартни детски книги, които ще развихрят въображението ви

11 мин.

Децата са неизчерпаем източник на вдъхновение за смелите писатели. На някой може да му се струва, че литература за малчугани е среда на клишета и добре познати приказни шаблони. В „Аз чета“ обаче вярваме, че децата са изключително будни читатели, в много отношения по-чувствителни и съзнателни от възрастните. Ето защо обичаме детски книги, които не подценяват своята публика, такива, които са уникални по рода си. Подбрахме някои наши фаворити сред детските издания, които се отличават като оформление, идея или сюжет. Много от тези заглавия вече са спечелили сърцата на малки и големи читатели и са се превърнали в модерни класики.

 

Izobretenieto na Hugo - Braian Selznik1. „Изобретението на Хюго“ от Брайън Селзник

„Изобретението на Хюго“ е една от любимите книги на екипа на „Аз чета“. Изданието е необикновено не толкова заради съдържанието, колкото заради самата реализация на книжното тяло. Това не е просто роман, а книжен проект. Историята на дванайсетгодишния сирак Хюго Кабре, който живее в тайните кътчета на голяма френска гара и се опитва да възстанови едно от изобретенията на баща си, е разказана посредством рисунки и текст, като двете се редуват. Брайън Селзник прави своеобразен реверанс към пионерите на филмовото изкуство не само със сюжета, но и с оформлението на страниците – те имат черни рамки, които се оказват като „клетка“ за читателя и вниманието му и наподобяват черния екран от киното. Един изключително красив експеримент, който би могъл да впечатли и най-придирчивите и завинаги да изличи от ума на малките читатели идеята, че да прекарваш времето си с книга в ръка е скучно и еднообразно.

 

2. „Очите на дракона“ на Стивън КингOchite na dragona Steven King

Истории за вълшебни кралства, принцове и принцеси, магьосници и дракони… Нищо не ни връща в детството с такава сила, както класическите приказни сюжети. Я си представете обаче, че приказката е написана от най-известния автори на ужаси в света, въздесъщия Стивън Кинг. „Очите на дракона“ е една от ранните класики на Краля, написана като подарък за децата му и отхвърлена от някои от заклетите фенове на хорър творчеството му като „детска литература“. Е, ние нямаме нищо против това срамно клеймо и я включваме в списъка ни с нестандартни детски книги. Един от най-интересните факти около публикуването й е, че Кинг се е вдъхновил от негативните реакции на някои от читатели си за емблематичната си творба „Мизъри“, в която известен писател и отвлечен и измъчван от своя побъркана читателка, бясна, че нейният идол е решил да прекрати любимата й романтична поредица и да смени жанра.

 

39 clues Rik Riardan

3. „39 ключа“ от Рик Риърдън и др.

„39 ключа“ е гениална по своя замисъл поредица, съчетаваща не само любов към загадките, напрегнат екшън сюжет, разгърнат на няколко континента, и исторически сведения за някои от най-великите личности в световната история. В „39 ключа“ книгите и игрите в интернет базираната платформа са съчетани по перфектен начин, провокиращ читателите не само да събират тайнствените ключове онлайн, но и да четат активно, за да трупат точки. Всяка книга върви с пакет от шест карти с кодове, необходими за онлайн-играта. Допълнителните карти се натрупват чрез разгадаването на предизвикателства онлайн, както и чрез типични компютърни игри, свързани със сюжета на всяко ниво, което съответства и на всяка книга от поредицата. Рик Риърдън поставя началото на поредицата (тя е по негов замисъл), но всяка следваща част, чието действие се развива на отделен континент и разглежда отделен период от историята, е писана от други много известни автори.

 

 Koralain Neil Gaiman4. „Коралайн“ от Нийл Геймън

Нийл Геймън е един от любимците ни и това донякъде обяснява защо включихме две негови творби в списъка ни. Той не се страхува да разказва на малчуганите мрачни, но запленяващи истории и заради тази негова оригиналност толкова много обичаме книгите му, една от които е „Коралайн“.
Мрачната и зловеща приказка разказва за чудовищата в гардероба и стените – създания, които са истински, толкова истински, колкото само очите и душата на едно дете могат да ги нарисуват. Геймън използва най-първичните ни инстинкти, за да ни убеди, че детските кошмари могат да бъдат по-реални, отколкото възрастните са склонни да повярват. Поуката от тази приказка е: стойте далеч от зазиданите врати, които привидно не водят наникъде, защото те имат лошия навик да ви запращат на неприятни и опасни места.

 

Kniga za grobishteto Neil Gaiman5. „Книга за гробището“ от Нийл Геймън

Нийл Геймън е един от малкото съвременни писатели, които успяват да съчетаят детската невинност и зловещите мотиви по толкова сполучлив начин. „Книга за гробището“ е сред най-страхотните му книги. В нея се разказва за момче, чието семейство е избито от жестокия наемник Някойси Джак. По чудо невръстното бебе успява да се изплъзне на убиеца и да потърси убежище в градското гробище, където е осиновено и отгледано от двойка призраци. Момчето, кръстено лаконично Никой, има меко казано необикновено детство – спи в крипта, другарува само с духове, а ментор му е енигматичният Сайлъс, за чийто чудовищен произход можем само да предполагаме. В свое интервю Геймън споделя, че страхът е нещо прекрасно, но в малки дози. В „Книга за гробището“ страхът не е там, където по принцип сме свикнали да го търсим – в мрака, сред призрачното и непознатото. Напротив, тук светът на надгробните плочи е безопасният и уютен дом, където никой не може да те нарани.

 

6. „Поредица от злополучия“ от Лемъни СникетPoredica ot zlopoluchiya Lemani Sniket

Тази детска поредица седи встрани от общата тенденция на герои-полубогове, магьосници или просто литературни персонажи с невероятен късмет. Лемъни Сникет има точно обратната представа за увлекателна детска книга. Неговите герои – децата Вайълет, Клаус и Съни Бодлер, са добре възпитани, умни и много симпатични. Още преди края на първа глава обаче авторът безмилостно ги превръща в сираци и оттам насетне малките Бодлерчета са преследвани само от нещастия и лош късмет. Сникет упорито отказва и най-слаб оптимизъм за бъдещето им и светлина в тунела няма. За малките читатели остава утешението, че такава поредица от злополучия може да има само в книгите, макар дълбоко в себе си да усещат, че не е така.

 

Devette jivota na Aleksandar Badenfield Jon Bemelmans Marciano7. „Деветте живота на Александър Баденфийлд“ от Джон Бемелманс Марсиано

Историята на малкия негодник Александър Баденфийлд – последния жив член на фамилия от неповторими злосторници, е една от най-стряскащите и забавни детски книги, на които можете да попаднете. За да избегне семейното проклятие, което осъжда всеки Баденфийлд на ранна и мъчителна смърт, Александър си присвоя деветте живота на котарака Шаденфрод. Както се казва обаче, шило в торба не стои. Вместо грижливо да пази безценните животи, Александър ги пропилява на бърза ръка, впускайки се в многобройни безразсъдни начинания като например борба с бикове. Семейното проклятие го очаква в самия край на фаталната поредица.
Джон Бемелманс Марсиано е написал една страшно дяволита книжка, пълна с трагикомични моменти и черен хумор. И тук имаме прекрасни илюстрации, които правят изданието неповторимо. Най-важното обаче е, че колкото и смущаващо да звучи идеята за детска книга за смъртта, изпълнението е много оригинално и може да спечели както младите, така и порасналите читатели с нетрадиционния си подход.

 

8. „Хълмът Уотършип“ от Ричард АдамсHalmat Uotarship Richard Adams

Детска книга, в която главните герои са животни, минаващи през куп премеждия, не е нещо невиждано. Това даже е един от най-популярните подходи, използвани от детските разказвачи. Ричард Адамс обаче развива тази идея по начин, който не може да бъде по-далеч от инфантилното, в излязлата през 1972 г. „Хълмът Уотършип“. Романът разказва за няколко различни групи от зайци, обитатели на селището на хълма Уотършип. Всяка от тези групи е представена подробно и на много различни нива, със специфичните им бит, култура, език и митология.
„Хълмът Уотършип“ е всепризната класика, която в много отношения минава границите на детската литература и се чете с огромен интерес и от възрастни читатели заради задълбочения сюжет и развитите персонажи. Историята на написването й също е интересна. В средата на 60-те години, по време на една екскурзия с кола, която Адамс предприема с двете си дъщери Джулиет и Розамонд, започва да ги развлича със заешките истории. Двете деца са толкова впечатлени, че настояват баща им да напише цяла книга. Адамс, който към този момент е чиновник в Министерството на земеделието и околната среда, приема идеята присърце. Творбата излиза след мъчителна поредица от 13 отказа и пожънва огромен успех. Не е изненада, че в последствие Адамс се оттегля от държавната служба и се отдава на писателската си кариера.

 

Chasat na chudovishteto9. „Часът на чудовището“ от Патрик Нес

Обикновено сме свикнали да свързваме детските книги със слънчеви лъчи, щастие и весели случки. „Часът на чудовището“ обаче е история за нощта, тъгата и страха. В този роман английският писател Патрик Нес ни разказва за Конър, чиято майка страда от смъртоносна болест. Всяка нощ, точно в 12:07 го навестява ужасяващо чудовище. На пръв поглед вестител на злото, мистериозното създание помага на момчето да се изправи пред страховете си и да се справи с болката и емоционалните бури, които го брулят на прага на надвисналата трагедия.
Патрик Нес е един от най-заклетите привърженици на възгледа, че децата не бива да бъдат подценявани като читатели и че литературата не бива да ги пази от по-мрачните и тежки сюжети. „Часът на чудовището“ е олицетворение на това негово убеждение. Книгата е писана по идея на Шавон Доуд, детска авторка, починала от рак, преди за успее да превърне вдъхновението си в роман. Невероятно въздействаща творба, мрачно красива не само заради искреността на Нес, но и заради великолепните черно-бели илюстрации на Джим Кей.

 

Skelig David Almand10. „Скелиг“ от Дейвид Алмънд

„Скелиг“ е не просто една от най-известните детски книги, а и една от най-мистериозните. И до днес мнозина се опитват да разтълкуват скритите й послания и символиката, вложена в образите. Историята на Майкъл, който открива в разнебитен гараж странното ангелоподобно същество, наречено Скелиг, е енигматична и много красива. Момчето се измъчва заради новородената си сестричка, която боледува и ту е на прага на оздравяването, ту на прага на смъртта. В този труден момент той не само среща мистериозния Скелиг, но и се сприятелява с необикновената Мина. Мина не ходи на училище, защото вярва, че то има унищожителен ефект върху душата на децата, обяснява на Майкъл еволюцията с убедеността на учен и обича да цитира поета Уилям Блейк. Двамата заедно се опитват да изцелят болния Скелиг и по този начин да помогнат и на сестричката на Майкъл.
„Скелиг“ е творба, населявана от най-различни изключителни създания. Тази малка книжка успява да бъде едновременно тъжна, смайващо нежна, меланхолична и изпълнена с надежда. Дейвид Алмънд е вложил в нея идеята за опознаването на света и живота чрез съзерцание и емпатия. Говорейки за необикновени детски книги, би било престъпление да я пропуснем.

 

Можете да вземете всяка от тези книги с отстъпка от 10% от Ozone.bg и безплатна доставка, като ползвате код azcheta при завършване на поръчката си!