fb
10, които...Специални

10 незабравими цитата от „Жестокият принц“

2 мин.

Първият роман на Холи Блек от трилогията “Вълшебният народ”, (изд. „Ибис“, преводач Боряна Даракчиева) определено е хит в YA литературата. Днес фокусът ни ще бъде върху някои от най-въздействащите редове книгата. Никога не подчертавам в книгите си, но тези реплики са толкова невероятни, че се изкушавам да ги откроя в тази статия. 

„Жестокият принц“ ни запознава с историята на Джуд Дуарте – човешко момиче, попаднало в света на феите. Тя в никакъв случай не се чувства на мястото си, дори бива тормозена заради произхода си. Слава богу, тя има едно качество, което аз обожавам – борбеност. Определено не е съгласна да се даде на представителите на магическата аристокрация. Ние съпреживяваме с главната героиня много различни емоции – предателства, любовни тръпки, обърканост, дори страх. Тази книга е изпълнена с обрати до последната страница. Ако я започнете, трудно ще се отделите от нея!

Никасия греши за мен. На турнира не искам да се представя добре като тях. Искам да победя. Не копнея да им бъда равна. Искам да съм по-добра от тях.


Какво ще стане, ако спра да се тревожа за смъртта, за болката, за всичко? Ако спра да се опитвам да се впиша тук? Вместо да се страхувам, бих могла да се превърна в нещо, от което да се страхуват.


Ако ме нараниш, няма да плача. И аз ще те нараня.

Наистина ме мразиш, нали?
– Почти толкова, колкото ти мразиш мен.

Холи Блек
(снимка: blackholly.com)

Те винаги говорят за чест, но всъщност ги интересува само властта.


Преди всичко те мразя, защото мисля за теб. Често. Отвратително е и не мога да спра.


Животът ни е единственото, което имаме, единствената ни монета. Трябва да купим онова, което искаме, с нея.


Татко, аз съм такава, каквато ме направи. Все пак станах твоя дъщеря.


Странното на амбицията е, че можеш да я прихванеш като треска, но не е толкова лесно да се отървеш от нея.


Това няма да свърши добре, но няма да застана на пътя на щастието ти. Няма да застана и на пътя на нещастието, което сама избираш за себе си.


Бонус:Преди никога не знаех докъде мога да стигна. Сега вярвам, че знам отговора. Ще стигна докъдето трябва. Ще стигна много далеч.” 

Ревюто на Ива Иванова за “Жестокият принц” може да откриете тук.

Можете да поръчате „Жестокият принц“ от Ozone.bg с 5% отстъпка, като ползвате код azcheta21q3 при завършване на поръчката си. Вижте всички кодове за отстъпка за читателите на “Аз чета”.