fb
Ревюта

„Жестокият принц “ показва скритото лице на царството на феите

4 мин.
"Жестокият принц" от Холи Блек

Обожавам книгите на Холи Блек от малка, когато прочетох „Хрониките на Спардауик“ (изд. „Фют„). Дори все още се шегувам, че трябва да нахраним богърта с мед, когато нещо вкъщи изчезне. Когато излезе „Железният изпит“ (изд. „Егмонт България„) в съавторство с Касандра Клеър, се влюбих в творчеството на Холи Блек още веднъж. А след като прочетох „Жестокият принц“ (изд. „Ибис„), се превърнах в истински фен.

Канех се да прочета книгата още когато излезе на английски, но досега все не стигах до нея. Когато най-накрая го направих, веднага съжалих, че съм чакала толкова дълго преди да се потопя в света на елфите. Възхищавам се на способността на Холи Блек да пише за толкова различни целеви групи и то по начин, който да ги завладее. Поредицата за вълшебния народ няма нищо общо с някога любимите ми детски книжки, но ме докосна също толкова силно.

Джуд е едва на седем години, когато става свител на бруталното убийство на родителите си. Веднага след това тя бива отведена в царството на феите заедно с близначката си Тарин и голямата си сестра Вивиан, която е полуфея. Макар трите момичета да са отгледани като част от обществото на висшите феи, продължават да бъдат хора, които останалите същества искат да използват както намерят за добре. Холи Блек ни разказва за интригите, които се плетат в двореца, но и за мечтите на трите сестри, които са избрали за себе си доста различни пътища в живота. Човешките момичета са изправени пред много предизвикателства, свързани както с оцеляването си, така и с дворцовите събития. Синовете и дъщерите на краля също имат своята история, в която авторката ни приканва да се потопим.

Обожавам главната героиня. Джуд е всичко, което не трябва да бъде – човешко същество, отгледано в царството на феите, воин, вместо девойка в беда, бунтарка, вместо смирено момиче. За разлика от сестра си и повечето момичета в страната на вълшебния народ, Джуд не иска просто да си намери подходящ съпруг и да прекара остатъка от дните си като украшение. Отначало тя изглежда като кротка и послушна и се опитва да остане под радара на феите, но скоро след това читателите виждат свирепото момиче, което е готово на всичко, за да постигне целта си. 

Принц Кардан е другият персонаж, на който си струва да обърнем внимание. В началото предполагах, че ще разрастне любов между Джуд и Кардан и макар да не съм се заблуждавала, че всичко ще тръгне по мед и масло за тях, таях някаква надежда, че жестокият принц ще се осъзнае и ще се превърне е по-добра своя версия към края на историята. Подобно нещо изобщо не се случва. Кардан е един от най-безскрупулните персонажи, с които ме е срещала книга. 

Дворцовите задкулисия не остават скрити за дълго и преди да се усетиш, четеш за кървавата баня, която сполетява кралското семейство. Интригите са достойни за истински кралски двор от XVI век и дори още по-опасни. Всичко може да се случи, опасностите дебнат отвсякъде, особено когато си двоен шпионин и не знаеш на кого може да се довериш.

Книгата определено ми остави добро впечатление и с нетърпение прочетох и останалата част от поредицата. Светът е изгреден изключително добре и ще се хареса на феновете на фентъзи жанра. Имайте предвид, че поредицата за Вълшебния народ няма нищо общо с останлите книги на Холи Блек на българския пазар, където доброто винаги побеждава, а мрачните емоции и намерения съществуват само и единствено в мислите на злодеите. 

Прочетете и ревютата ни за „Хрониките на Спайдъруйк“ и „Железният изпит“.

Можете да вземете тази книга с отстъпка от 5% от Ozone.bg и безплатна доставка, като ползвате код azcheta при завършване на поръчката си!