fb
10, които...Специални

10 книги за различните проявления на любовта

4 мин.
otneseni ot viraha

Неслучайно, връзката между двама души, е наричана роман*. Всяка любовна история е книга и всяка книга в световната литература е история за любовта.

Днес ви представяме секция на сайта AdMe.ru на произведения, които представят различните страни на любовта. В някое от тях може би ще намерите своята собствена история.

1. “Трима другари”, Ерих Мария Ремарк

trima drugariКнига за следвоенна Германия, която е считана за един от най-добрите романи за любовта. Немалко са читателите, които не харесват точно тази книга на Ремарк. Навярно това се дължи на изключителната прямота на автора, която погребва всички илюзии. История, която трогва и ни кара да преосмислим ценностите си.

2. “Птиците умират сами”, Колийн Маккълоу

Има велики любовни истории, с непредсказуем край, които са написани като по учебник. Те могат да бъдат препрочитани стотици пъти и всеки път извикват буря от емоции. Романът на Маккълоу, който проследява невероятната съдбовна любов между Меги и отец Ралф, е една от тези истории.

 

3. “P.S. Обичам те!”, Сесилия Ахърн

PS Obicham teПървият роман на 23-годишната Сесилия Ахърн светкавично става международен бестселър, което съвсем не е случайно. Книгата може безопасно да се прилага като “шоковата терапия” за времената, когато изглежда, че по-лошо не може да стане.

Холи губи съпруга си, а с него и смисъла на своя живота, но се оказа, че истинската любов е по-силна от смъртта. Книгата има силата да преражда, просто я прочетете.

4. “Четецът”, Бернхард Шлинк

Връзката между 15-годишен тийнейджър и зряла жена е прекъсната така внезапно, както и започва. Тя се появява и изчезва от живота му неочаквано, без предупреждение.

Осем години по-късно, той отново я вижда – сред бившите надзиратели на концентрационен лагер за жени по време на дело срещу нацистките военнопрестъпници.

Вероятно “Четецът” е една от най-сложните истории за любовта и дълга на XXI век.

 

5. “Отнесени от вихъра”, Маргарет Мичъл

“Отнесени от вихъра”, единствената творба на Маргарет Мичъл, е една от тези книги, които узряват заедно с читателя. Възприемането й в юношеството и в зрелите години е съвсем различно. Повече внимание отделяш на войната, на историята, на мъдростта и любовта към живота. Сякаш през младостта си си чел съкратена версия, а сега пред теб е целият роман.

 

6. “Ана Каренина”, Лев Толстой

ana kareninaТолстой е бил прав: “Всички щастливи семейства си приличат, всяко нещастно семейство е нещастно посвоему.”

Този роман е трогателен и трагичен; за щастливи и за нещастни хора; за това, че споделената любов не винаги е възторг и благословия, но винаги е чудо. Голяма роман. Велик.

 

7. “Любовта трае три години”, Фредерик Бегбеде

Много читатели смятат, че тази книга е с изненадващо подвеждащо заглавие. Ние ще отбележим следното: “Любовта трае три години” предлага мъжката гледна точка по въпросите за любовта и връзката между двама души, а това съвсем не е толкова лесно, колкото изглежда.

 

8. “Несколько торопливых слов любви…”, Дина Рубина

Този сборник от разкази не трябва да се чете лакомо, а на порции, по два-три на вечер. И не защото историите са скучни или лошо написани, а защото са твърде концентрирани и вълнуващи. Те силно разчувстват и пораждат твърдото убеждение, че истинската любов съществува.

9. “Добър ден, тъга”, Франсоаз Саган

dobar deb, tagaЦялото творчество на Саган е посветено на изучаването на различните аспекти на любовното чувство и е трудно да се отличи един роман. Затова решихме да включим в списъка визитката на авторката, нейната дебютна книга.

В “Добър ден, тъга” се потапяте като в морето: лека, прозрачна на повърхността история за лятна ваканция, която крие тъмните дълбини на човешките страсти.

 

10. “Самотата на простите числа”, Паоло Джордано

Понякога самотата е обратното на любовта, сянка, в която се мълчи, защото да се говори не е прието. В крайна сметка, може би всички ние сме само прости числа, изгубени в бетонна джунгла; успоредни линии, които няма да се пресекат. Не и в тази геометрия.

 

* На руски думата роман означава и любовна връзка между мъж и жена.

[ + ]