fb
10, които...Специални

11 заглавия, които са трудни за запомняне, но не са за изпускане

6 мин.

През последните години се забелязва тенденция към дълги заглавия, цели изречения – прости или сложни, които са трудни за запомняне и често предизвикват усмивка или въпросително вдигане на вежди. В най-голяма степен това се забелязва при скандинавските автори.

Техните книги ни вдъхновиха да направим селекция на най-провокативните и човъркащи въображението заглавия. Надяваме се да ви дадем идеи за следващото ви четиво и с нетърпение чакаме вашите предложения.  

Baba prashta pozdravi i se izvinyava - Fredrik Bakman„Баба праща поздрави и се извинява“, Фредерик Бакман
“Баба праща поздрави и се извинява” е стопляща сърцето книга за седемгодишна особнячка и баба й, която по стечение на обстоятелствата е супергерой.

“Особнячката” всъщност е очарователна и умна, а голямата й “вина” е, че рязко излиза от общоприетото клише. Затова няма приятели и я съветват „да се приспособи“, за да „общува по-добре с връстниците си“. Баба й знае, че тези дрънканици са пълни глупости, и се заема с последната си мисля, за да разкаже/покаже на Елза защо да си себе си е най-трудно и най-ценно.

Хич да не й дреме, казва баба. Всички супергерои са различни. Ако суперсилите бяха нормални, всички щяха да ги имат.

„Стогодишният старец, който скочи през прозореца и изчезна“, Юнас Юнасон
На стотния си рожден ден Ален решава да избяга през прозореца на стаята си в старчески дом, за да се спаси от тържеството. Той сам изненадва себе си със спонтанните си действия и успява да се забърка в невероятни приключения.

Истинското сърце на книгата обаче се крие в другата сюжетна линия, развиваща се успоредно на настоящето.

Юнасон ни разказва за миналото на Алан, белязано от абсурдни и изключително забавни срещи с най-емблематичните личности на XX в. Симпатичният швед съумява да се сприятели с няколко световни лидери, сред които един-двама американски президенти и комунистически водачи, да изиграе ключова роля в създаването на атомната бомба, да добие малко скъпоценен жизнен опит из по-студените кътчета на планетата като Хималаите и Drebnata staritsa koyato narushi vsicki pravila - Katarina Ingelman-SundbergСибир, да се изживее като терорист, физик, шпионин, дори и за известно време като абсолютен безделник.

Някъде по средата между “Бабата” и “Стареца” можем да поставим “Дребната старица, която наруши всички правила” на Катарина Ингелман-Сундберг.
Тук, подобно на споменатите две книги, героите са достигнали достолепна възраст и са изправени пред въпросите как ще протече остатъка от живота им и имат ли право на глас срещу съдбата.

Фокусът на Катарина Ингелман-Сундберг обаче е насочен върху това какво се случва с възрастните хора, след като се пенсионират – забравени от близките си, обществото, обречени на скучен, еднообразен, а често и унизителен живот. Нейната старица никак не е съгласна с отредената й роля и се впуска в приключението с пълен напред!

„Момиченцето, което погълна облак колкото Айфеловата кула“ и „Невероятното пътешествие на факира, който се заклещи в гардероб на ИКЕА”, Ромен Пуертолас
Ромен Пуертолас има страст към дългите заглавия и нееднократно го признава. Но дори и да не сте чели негови интервюта, заглавията на книгите му – „Невероятното пътешествие на факира, който се заклещи в гардероб на ИКЕА„ и „Момиченцето, което погълна облак колкото Айфеловата кула“ са показателни.

Заглавията са истинско предизвикателство за читателската памет и въображение, но е сигурно, че не остават незабелязани. Ако търсите качествен комедиен роман, който да е неангажиращ и отпускащ, книгите на Ромен Пуертолас са за вас.

“И опрости нам греховете”, Ромен Сарду
Преплитане на историята и религията, завързва нишките на разследване, водещо ни през средновековни поверия и страхове. Стилът на Ромен Сарду е запомнящ се и увлича читателя.

Напрегнатата атмосфера, тайнствеността и загадъчната символика много често водят до сравняване на “И прости нам греховете” с “Името на розата” на Умберто Еко. Дали такъв комплимент е заслужен, ще трябва да оцените сами.  

Nikoy ne se spasyava sam - Margaret Matsantini“Никой не се спасява сам”, Маргарет Мацантини
„Никой не се спасява сам“ на Маргарет Мацантини ще ви предизвика на размисъл. Честно и откровено да поговорите със себе си – за важното в живота,  за семейството, за звяра във всеки човек. Книгата не е леко четиво, не е с щастлив край, в който влюбените осъзнават колко са сбъркали, но носи своя смирен оптимизъм. Мацантини е създала искрена и оголваща до нерв история роман, която обговаря обреченото щастие, неосъзнатите грешки и невъзможността да се справиш.

“Светът е голям и спасение дебне отвсякъде”, Илия Троянов
“Светът е голям и спасение дебне отвсякъде” е роман за дългия път към себепознанието, израстването и намирането на място в света. За пътуване започнало с бягство на Запад и завършило с откриване на смисъла чрез преоткриване на родното, което има много имена, но е една територия.

“Чудесни години – кучета ги яли”, Михал Вивег
Детският поглед улавя годините на така наречената „нормализация“ в Чехословакия – събитията след потушаването на Пражката пролет през 1968 година.

Романът на Вивег е семейна хроника за едни безрадостни времена, за всекидневните безумия и компромисите на оцеляването, но представена без скръб или наивност, а по възможно най-безболезнения начин – чрез хумор.

“Не беше тук и си отиде”, Георги Томов
„Не беше тук и си отиде” събира завидно разнообразие от теми, образи и сюжети, между Ne beshe tuk i si otide - Georgi Tomovкоито свързващото звено е изключително простичко – животът, който от време на време щраква с пръсти и от ежедневното те запраща в света на необичайното. Може да те върне в миналото, към забравени случки от детството, които обаче са ти повлияли дълбоко, без да го осъзнаваш. Може да съсипе перфектния ти живот с призива на изкушението, облечено в примамваща красота. Може да те спаси, може и да те убие. Може пък и просто да ти разкаже някой виц или да превърне теб във виц…

И за края оставяме най-забележителното и неповторимо заглавие “Разказ на един корабокрушенец, прекарал десет дни в морето на сал без храна и вода, провъзгласен за национален герой, целуван от цариците на красотата и забогатял от слава, а после намразен от правителството и забравен завинаги” на Габриел Гарсия Маркес
Не се шегуваме! Едва ли някое заглавие ще може да победи по дължина заглавието на документалната повест на Маркес. Книгата е вдъхновена от действителни събития – изчезването на осем моряци от екипажа на ескадрения миноносец „Калдас“ и прекратяването на издирването без да са открити оцелели. Седмица по-късно един от тях бил намерен полумъртъв на пуст плаж в Северна Колумбия и бързо станал знаменитост… Но, разбира се, това е само на повърхността.

Освен разказ за оцеляване, това е и история за лъжи, политически манипулации, диктатура, репресии; за моралния товар, чиято тежест е непосилна.