fb
От издателстватаСпециални

Българските книги, които очакваме през 2018 г.

18 мин.

Специално за тематичната ни Седмица на българската литература помолихме издателствата да ни предоставят информация за предстоящите през годината заглавия от родни автори. Останахме повече от доволни от обратната връзка. Очертават се вълнуващи месеци, през които ще се насладим както на нови творби от известни писатели, така и на интригуващи дебюти. А вие какво очаквате с най-голямо нетърпение?

 

„Горната земя“

„Ателие за българска детска литература/Upper Earth Books“ е ново бутиково издателство с отбрана селекция, специализирано в българската художествена литература за деца. Освен че ще публикува книги само на родни автори, то ще работи изцяло и с български художници.

Плановете за 2018 г. започват с втората книга от поредицата за деца „Ваканции за Надя и Мартин“ на Калоян Захариев, в която ще продължи съвместната му работа с художника Петко Хаджийски. В новото му томче отново се вихрят професионалните търсачи на силни усещания – братът и сестрата Габриела и Мартин. След невероятното приключение в Непал, Индия и южните морета, героите ще се развихрят в Русия и Южна Америка.

Явор Цанев

През тази година ще излезе и първата книга за деца на Явор Цанев. Той е носител на награди за хорър и фантастика, собственик е на издателство „Гаяна“ и издава периодичното списание за хорър, фантастика, фентъзи и крими „Дракус“. „Злостории“ ще разказва за две хлапета, които си търсят белята. Симеон и Дани чувстват тръпката на приключението, когато бягат тайно от домовете си през нощта. Момчетата жадно изследват покрайнините на градчето, където има порутени къщи. Мъчат се да решат тайни и загадки, въоръжени само с ножка и фенерчета. Опасностите и страхът не закъсняват да ги обградят и момчетата са принудени да действат на живот и смърт. Всички странни, зловещи и прекрасни картинки в книгата ще са дело на младата българска художничка – Нели Друмева.

Издателството ще предложи и първия роман на Христина Панджаридис за млади читатели с работно заглавие „Часовникът, който върви назад“. Четиринайсетгодишната Нина заминава на есенна ваканция във Франция заедно с майка си. Въпреки че е още малка, Нина е тази която трябва да измисля и разказва истории за лека нощ на разведената си и влюбена във французин майка. Момичето има страхотно въображение, но живота й, в който се редуват реалистични и магични премеждия, заплашително губи равновесие. По романа ще работи младата, но добре известна със страхотното си творчество българска художничка – Милена Радева.

Весела Фламбурари

Следващото предложение ще бъде книгата с любовна лирика за деца на Николай Милчев, озаглавена „Пейзажи с Лолита“. Оригинална и интересна концепция за оформление на книгата обещава художничка и фотографка Драга Сапаревска. На страниците й ще бъде поместена серия специално заснети художествени фотографии.

На последно място, но в никакъв случай по важност, е ново заглавие от добре познатата и обичана от читателите Весела Фламбурари. Книгата й ще приюти няколко весели и забавни коледни приказки. Майките ще могат както да ги четат на своите отрочета, така и да развиват фината моторика на децата си с вградените в изданието забавни игри. Книгите от серията минават през ръцете на майстор-шивачката Христина Консулова.

 

„Жанет 45“

Георги Господинов

Стане ли дума за българска литература, няма как да пропуснем издателство „Жанет 45”, наложило немалко от най-известните родни имена на пазара. За наша огромна радост, през 2018 г. ще четем нови творби на някои от тях. Започваме, разбира се, с Георги Господинов, който подготвя сборник с разкази, озаглавен „Всичките наши тела“. Самият той ги обозначава като „свръхкратки истории“. За нас обемът няма значение, свикнали сме да очакваме съвършенство от Господинов.

От любимата ни  Яна Букова пък ще получим второ издание на сборника с разкази „К като всичко“. Книгата излиза през 2006 г. и вече се е превърнала в истинска библиографска рядкост. През 2016 г. е преведена на английски език от Анджела Родел, а творби от нея са публикувани още на френски, испански, гръцки, унгарски и хърватски език. Новото издание ще се отличава от първото както с корицата на Яна Левиева, така и с включената допълнителна история.

Невена Митрополитскакоято дебютира през 2015 г. с чудесния си роман „Анна и планината“, ще ни изненада приятно с новата си творба „Дарът“. В него авторката задава сложния въпрос за следата, която оставяме. На какво сме готови, за да постигнем целта си? Какво бихме пожертвали, за да сме в мир със себе си? Митрополитска ще ни срещне с две двойки, чиито пътища не би трябвало да се пресичат заради различно социално положение, образование и среда. Общото помежду им е само мечтата за дете. Тя ги изправя един срещу друг в най-важната битка в живота им.

Дебют в прозата с романа „Остайница“ ще отбележи и силно популярната сред различни арт публики млада актриса Ирена Иванова, наложила се и с поетичния си псевдоним Рене Карабаш. 

От издателството не са забравили и най-малките си читатели. През 2018 г. ще излезе „Нъцки“ от майстора на детски стихове Виктор Самуилов. Художник на изданието ще бъде Люба Халева.

За лиричните души пък издателството предлага поетична книга на магистъра по философия, литературен критик и носител на редица награди за творчеството си Кръстьо Раленков, познат с поетичния си псевдоним Арнолд Сутиайен. Доверяваме се на прекрасната Радостина Ангелова, чийто отзив за стихосбирката Сърце и други дреболии“ гласи:

Пътешествие по вътрешен интимен глобус, което с всяка стъпка ни приближава към самите нас. Всеки сам ще усети кога и къде е стигнал при себе си. Но който се докосне до тази поезия, няма да я забрави.

 

„Колибри“

Рут Колева

Издателство „Колибри“ се гордее с малкото, но качествени български имена в каталога си. През 2018-а ни очакват нови заглавия от автори, които направиха силни дебюти през последните години. Започваме с роман от журналистката Мария Касимова в края на юни. За Пролетния базар на книгата ще можем да четем сборника с разкази на Велина Минкова, а специално за Коледния панаир нашумялата писателка Катерина Хапсали подготвя следващия си роман „Сливовиц“. През септември очакваме нов роман на актуална тематика и от Георги Тенев с работно заглавие „Балкански ритуал“. Тенев трескаво работи и върху първата си аудиокнига „Господин М.“, посветена на 40 години от убийството на Георги Марков. Сред изненадите, поднесени от издателството, е и новината, че през ноември на пазара ще се появи дебютната книга на певицата Рут Колева.

 

„Кръгозор“

Юлия Спиридонова

Далеч, далеч на север, чак в Лапландия, в недрата на планина Корвантунтури се намират работилниците на Дядо Коледа. Елфите работят неуморно, за да могат всички послушни деца да получат своите подаръци в коледната утрин. Но откъде знае Дядо Коледа кои деца са слушали през изминалата година? Дали няма вълшебен бинокъл, с който ги следи от Лапландия? Или магическо кълбо?

Тази дълго пазена тайна ще издаде любимата българска детска писателка Юлия Спиридонова в новата си книга „Тайните агенти на Дядо Коледа“. Малките читатели ще разберат кои са тайните помощници на белобрадия старец и ще се запознаят с историята на Боби – майстор на пакости с добро сърце. Премиерата на илюстрованото издание от Юлка ще е през декември, точно навреме за коледните празници, и се очаква да зареди малки и големи читатели с приключенски коледен дух.

 

„Попов мост“

Стоян Николов-Торлака

Един от най-самобитните съвременни български писатели – Стоян Николов-Торлака, работи усилено върху „Иваил цар – книга втора“. Продължението на историческия роман за цар Ивайло ще разкаже за живота на владетеля от неговото сядане на търновския престол през 1278 г. до смъртта му през 1280 г. Периодът е кратък, но бурен и изпълнен със събития, сражения на няколко фронта, дворцови интриги и емоции. И ако за ранните години на царя не е известно много, то управлението му е подробно описано от съвременниците хронисти. Как обаче ще пресъздаде историята Стоян Николов? Предстои да разберем най-късно през май.

Междувременно се надяваме по-нататък през годината да прочетем още нещо ново и интересно от Торлака, може би дори завръщането му към северозападната тематика. Авторът не обещава нищо категорично, но оставаме в очакване.

 

„Сиела“

Издателство „Сиела“ са един от най-силните играчи на пазара за българска литература и през 2018 г. ще предложат на читателите няколко дългоочаквани завръщания от вече наложени автори.

Деница Дилова

Особено се вълнуваме от новината за предстоящата книга на Деница Дилова. След успеха на „Дневният живот на нощните пеперуди“, донесла й победата в конкурса „Нов български роман“, авторката се завръща с история за търсенето на собствено значение на любовта… независимо колко изкривено, егоистично и разрушително може да бъде то. Мрачното чувство за хумор и лаконичността й напомнят на афористичността на Амели Нотомб и рисуват живота на една съвременна жена, която не се поддава на ограниченията на обществото. Изданието, озаглавено „Безумецът от Таро“, се очаква през март.

Другият лауреат на конкурса „Нов български роман“ – Васил Панайотов, също подготвя творба през март„Другата“ е история за разликата между любов и обич и обрисува две различни състояния, бъркани едно с друго и произволно наричани с една дума. Може ли един мъж да обича една жена и същевременно да е влюбен в друга? Какво би направил той за всяка от тях и какво всяка от тях ще му причини на него? Кое усещане е по-силно? Кое ще надделее и за да надделее то, трябва ли другото да умре?

Мартин Колев

Любителите на фентъзито несъмнено ще се зарадват на новината, че продължението на бестселъра „Софийски магьосници“ от Мартин Колев се задава съвсем скоро, през април. Ако съдим по заглавието „Самодивите към Странджа“, книгата ще черпи вдъхновение от родния фолклор.

Искрено се въодушевихме и че се готви ново заглавие от Петър Тушков, чийто „Отдел И“ , силно ни допадна. Издателството обещава прекрасен роман в духа на „Възвишение“, който е базиран на живота на Иван Вазов, но се развива в малко по-различна реалност. В нея България губи войната със Сърбия през 1885 г. и София е обсадена от сръбски и австро-унгарски части. Книгата, озаглавена „Вазев“, се очаква през май.

 

„Софтпрес“

Диана Петрова

Издателство „Софтпрес“ наблегнаха силно на българските автори в края на 2017 г. – тенденция, която ще продължи и през настоящата година с няколко чудесни имена.

Започваме с романа „Деветте кръга“ от любимката на екипа ни Диана Петрова. Книгата й ще разказва за за съвременната градска жена и нейните търсения в живота и любовта. Наскоро завърнала се от Франция, Габриела е готова да се установи и да подреди живота си. Срещата й със Самуил – загадъчен мъж, направил милиони в IT индустрията, ще промени съдбата й из основи. От небостъргачите на София до върховете на Пирин, този роман ще ви накара да си задавате въпроса „Кое е истинското лице на любовта?“.

Елена Павлова

Очаква ни приятна изненада и от Елена Павлова. Първият съвременен детски роман на прочутата писателка и преводачка, озаглавен Камен и пиратите от 5-и Г клас“, ще ни върне в училище и ще ни запознае новия ученик Камен – любопитно и умно дете, което сякаш знае повече, отколкото показва. Неговата поява поставя началото на поредица от приключения, в които съучениците му ще научат много уроци за живота и приятелството. Неуморен спътник на момчетата и момичетата от класа е и рошавият Пират – симпатичен джак ръсел териер. Романът пренася очарованието на класическите детски истории в дигиталната епоха и ще се хареса както на петокласници, така и на техните родители. Изданието се очаква в периода май – юни.

Още нещо специално за малчуганите ще предложи Виктория Иванова с детската енциклопедияОткъде идват бебетата“, илюстрирана от Стелияна Донева. След като научиха с подробности „Откъде идва храната“, любимите герои Люба и Знайко се завръщат с един от най-важните въпроси за всяко дете. На разбираем език и с подходящи илюстрации втората част на енциклопедия „Любознайко“ ще обясни на децата как се ражда животът в природата – при растенията, животните и хората. Освен любопитните енциклопедични факти важно място в книгата отново ще имат забавните логически задачи и занимания, с които децата неусетно затвърждават получените знания. Изданието се очаква през пролетта.

Любомир Николов

Знаете ли легендата за черноморското злато? А тази за Пътя на сълзите? За покорителя на Константинопол? Знаменитият разказвач и преводач Любомир Николов обръща погледа си към миналото ни – от най-древни времена до наши дни, и създава поредицата „12 приказки от българската история“, които ще събудят не само любопитството, но и гордостта на деца и възрастни. Произведенията му връщат вярата в българския дух и изграждат обич и уважение към родината. Изданието ще включва илюстрации от Фиделия Косева и Николета Карайончева.

 

 

 

„Труд“

През март издателство „Труд“ набляга на патриотичната тематика с подбрани заглавия. Сред тях е справочникът „50-те най-важни дати, които промениха българската история“ под съставителството на Надежда Делева, който събира най-значимите събития и моменти от нашето минало. В края на месеца очакваме още ценен том със събрана публицистика на Христи Ботев, както и „Личният бележник (Тефтерчето) на Христо Ботйов 1875–1876“. В най-напрегнатите и драматични моменти от своя живот, буквално часове и минути преди завладяването на парахода „Радецки” от четниците и дебаркирането им на Козлодуйския бряг, великият поет и революционер се е погрижил за съдбата на тази реликва, като я е предал на придружилия го до бекетското пристанище свой съратник Димитър Горов. Каква е историята и какво е съдържанието на Ботйовото джобно тефтерче? Как и къде се е съхранило? Кой го е открил и направил достояние на обществеността? От кого е проучвано и публикувано? Отговорът на тези въпроси ще открием в специалния предговор към изданието.

 

„Фабрика за книги“

Издателство „Фабрика за книги“ е добре познато със самопубликуващите се автори под неговата шапка. През 2018 г. то ни обещава две интригуващи и особено нестандартни заглавия.

„1 APRIL 2034“ от Радан Кънев се очаква на… 1 април, разбира се. В ранната утрин на 1 април 2034-а в град Е. са се струпали репортери от всички национални медии. Докато пресича центъра под навъсените облаци и влажния вятър, които с нищо не подсказват, че пролетта идва, помощник-ветеринарят Евгени Гюлов се опитва да си спомни кога за последно градът е влизал в новините. Много, много отдавна. Но предната вечер се е случило нещо съвсем необичайно. И злокобно. Изчезнала е млада жена, при това – проститутка… Започнал с хлад и облаци, този 1 април постепенно ще разкрие, че зад привидно спокойната повърхност в малко градче в Югоизточна България клокочат горещи страсти, интриги, предателства и тайни. Любопитният дебют на Радан Кънев е абсурдна дистопия и рисува една въображаема България, в която две от най-големите партии са се обединили и несменяемо управляват държавата. Романът обещава прецизна вивисекция на нрави и взаимоотношения, които обитават един въображаем, но опасно близък до нашия реален свят.

„Кубът“ от Алекс Гор. Насред Либийската пустиня загадъчно се появява зарината до половината в дюните руска ядрена подводница. В небето плува странно сияние, което мени цвета си сякаш според настроението. Никой не знае какво се случва, но всички са сигурни – двете явления са свързани… и по всяка вероятност касаят извънземна намеса. Международен екип от разнородни специалисти – пълничък гениален математик, епикурейски настроен вундеркинд, нахакан журналист с тъмно петно в биографията и красива биоложка-работохолик, заедно с военни от САЩ и Русия се заемат с разплитането на мистерия, която може би заплашва цялото човечество. В хаос от математически уравнения, физични ребуси и времеви парадокси, сред мисловни загадки и динамични схватки, героите, самите те оплетени в сложни отношения и собствени демони, се опитват да прозрат Куба – какъв е, откъде се е появил… и дали е способен да унищожи всички нас.

 

„Хермес“

Издателство „Хермес“ има много обичани български имена в каталога си. През април по книжарниците ще се появи нова книга на Георги Божинов, автор на романа „Калуня-каля“, който „Хермес“ преиздаде през 2014 г. Само за няколко месеца забравеният шедьовър се превърна в любимо четиво на хиляди българи и до днес остава сред най-търсените и продавани родни заглавия. Надяваме се сборникът с разкази и пътеписи „Черешови води“ да повтори успеха на предишните издания на Божинов.

През 2018 г. ни е обещано и завръщането на една добре позната авторка – Ивинела Самуилова. След възторжения прием на романа й „Бабо, разкажи ми спомен“ тя ще предложи различно по жанр, но не по-малко вълнуващо осмисляне на темата за родното. „Пътеписи за душата на България“ няма да бъде просто пътеводител. Всеки разказ за пътешествията на писателката до различни кътчета на страната носи дълбоко послание. Петнайсетте истории за неочакваните срещи по пътя, поетичното преживяване на природата, провокативният поглед към историята, задълбоченото вникване в традицията, споделените съкровени мисли и искрената емоция ни повеждат към дълбините на душата на България. Изданието се очаква през април.

След успешна писателска кариера в Германия, включваща наградата на Северен Рейн – Вестфалия за млади писатели и наградата на писателското обединение „Ди Коге“ и град Минден, поетесата и писателка Румяна Захариева ще се завърне в родината с „Ръкавици за Студената война“. Това е първият й роман, написан на български.

Максим Минчев – сладкодумният разказвач на истории, посетил 142 страни на пет континента, ще ни поведе из Намибия с третата книга от поредицата си „Пътешествия с Максим“. След Кения, Танзания и Занзибар, а после Кабо Верде, Белиз, Бутан и Палау, предстои едно вълнуващо завръщане в Африка. Пътеписът „Дюна 45“ разказва за сюрреалистичния пейзаж на една от най-интригуващите страни в Южното полукълбо – по германски подредена и по африкански неочаквана. Изданието се очаква на 20 март.

От издателството ще ни зарадват и с един дебютен роман. „Дом“ на Камелия Кучер проследява живота на няколко герои, като остава фокусиран в перспективата на един от тях – Франсоа Бернард. Човекът на словото, преподавател по литература в Сорбоната и литературен критик разказва история, която започва, когато той е на 13 години, и стига до своя край около 62-ата му годишнина. Светът на книгата ще провокира своите читателите да вярват в идеята, че „всичко ще се нареди“, независимо откъде идваш – като социална и културна среда, стига да съхраниш човешкото в себе си.