fb
Книги и киноСпециални

Кои книги очакваме на малкия екран през 2017?

5 мин.

През 2016 на малкия екран се появиха някои достойни за споменаване адаптации. Раян Мърфи ни представи своята версия на книгата на американския адвокат и журналист Джефри Тобин за случая на О. Дж. Симпсън „The run of his life: the People v. O.J. Simpson“. Видяхме „Нощният мениджър” на Джон льо Каре. Запознахме се с „Луцифер”, пропълзял от въображението на Нийл Геймън, а и почитателите на комиксите също бяха почетени с няколко сериала, сред които „Люк Кейдж” и „Preacher”.

Вече 2017 е тук, и както отбелязва сайтът „Electric Literature”, е време за нова доза сериали, откъснати от страниците на книги. Тази година ще видим още Нийл Геймъn и оживели комиксови герои, но не само. Вярваме, че в списъка с най-нетърпеливо очаквани адаптации на 2017, се намира за всекиго по нещо. Ето го и него:

1. „Поредица от злополучия” (Netflix)
Премиера – 13 януари 2017

Нуждае ли се светът от още Лемъни Сникет? При всички случаи, Netflix отдавна промотира най-новата си адаптация, чийто трейлър вече можете да гледате. Нийл Патрик Харис е в главната роля в  продукцията и поне заради него бихме били склонни да дадем шанс на сериала.

2. „Легион” (FX)
Премиера – 8 февруари 2017

След много добре протекла прожекция на New York ComicCon през октомври, „Легион” е един от най-нетърпеливо очакваните сериали в календара. Легион е част от вселената на Marvel и е един от най-сложните герои в тази вселена – синът на професор Чарлс Ксавие, който е мутант и страда от различни психични заболявания. Различни аспекти на неговата ексцентрична личност контролират многото му и суперсили. Важно е да се отбележи, че Ноa Хоули, създателят на „Fargo”, е начело на продукцията. В главната роля ще видим Дан Стивънс – известен още като братовчеда Матю от „Имението Даутън”, който  партнира на Ема Уотсън в „Красавицата и звяра”.

3. „Големи малки лъжи” (НВО)
Премиера 19 февруари 2017

Историята за женско приятелство, измама и тормоз на Лиан Мориарти беше хит през 2014 г., а през 2017 г. обещава да бъде и достойна телевизионна продукция. Сериалът на НВО има наистина впечатляващ актьорски състав, включващ Рийз Уидърспун, Никол Кидман и Шейлийн Удли, следвани от Александър Скарсгард, Лора Дърн, Адам Скот и Зоуи Кравиц. Премиерата е само след няколко седмици.

https://www.youtube.com/watch?v=nS0UsecjHx8

4. „Историята на слугинята” (Hulu)
Премиера 26 април 2017

Антиутопичната класика на Маргарет Атууд „Историята на слугинята” ще бъде претворена в мини сериал от 10 епизода с участието на Елизабет Мос, Самира Уайли и Джоузеф Файнс. Историята се развива в Нова Англия в близкото бъдеще, където властва теокрация, разбъркала политическия ред на САЩ. Премиерата  е предвидена за април и всичко сочи , че продукцията ще е с високо качество. Можем само да предполагаме дали ще надмине или поне ще се доближи до филма от 1990 г. с участието на Наташа Ричардсън, Фей Дънауей, и Ейдън Куин.

the-handmaids-tale-book

5. „Midnight, Texas” (NBC)
Премиера 30 април 2017

Авторката на „Истинска кръв”  Шарлейн Харис се завръща с още една гореща свръхестествена поредица. Този път Франсоа Арно ще изпълнява главната главната роля на героя със също толкова ефектно име, Манфред Бернард – медиум, който се мести да живее в  градчето Миднайт, Тексас, където вампири и всякакви други подобни същества са в криза и се нуждаят от герой. Надяваме се NBC да повтори успеха на Grimm .

6. „Американски богове” (Starz)
Премиера рано през 2017

Слуховете, че романът на Нийл ГеймънАмерикански богове” ще получи адаптация, се появиха още с  излизането на книгата през 2001 г. Това най-после ще се случи тази година. В сериала ще видим историята на Шадоу Муун. Той е наскоро овдовяла бивш затворник, който е нает на работа от мистериозен човек. Работодателят му се оказва скандинавски бог, целящ да събере всички стари божества, които се крият в съвременна Америка.

7. „Sharp Objects” (HBO)
Премиера през 2017

182587_bПо книгата на американската писателна на психологически трилъри Джилиан Флин, авторка на „Не казвай сбогом”, „Sharp Objects” дава заявки за един от силните сериали на годината. В главната роля ще видим Ейми Адамс, като репортерка излязла от психиатрично отделение и завърнала се в родния си град, за да разследва убийствата на две момичета.

8. „The Terror” (AMC)
Премиера през 2017

Новият сериал на AMC ще бъде адаптация на романа „Ужас” на Дан Симънс. В него той дава своята версия на случилото се с хората от експедицията, предвождана от сър Джон Франклин през Антарктика в търсене та Северозападния проход. Изчезването на 128-те души екипаж е мистерия и до днес, а в сериала ще видим като възможно обяснение чудовища, предателства, канибализъм и борба.