fb
10, които...Специални

5 книги, които Бил Гейтс препоръчва да прочетете това лято

3 мин.

Запаленият читател Бил Гейтс публикува в личния си блог Gates Notes традиционния си списък с най-добрите книги, на които си заслужава да обърнете внимание през летния сезон. Подборът му е доста сериозен и със сигурност ще ви накара да се замислите над вечните въпроси, като например как се ражда един гений, защо лошите неща се случват на добрите хора и какъв е произходът на човечеството. Милиардерът обаче успокоява любителите на плажното четене, че въпреки философската си тематика, повечето заглавия, които е избрал, са кратки и разтоварващи. Вижте какво още споделя той:

 

1. „Леонардо да Винчи“ от Уолтър Айзъксън

Мисля, че Леонардо е една от най-удивителните личности, живели някога. Макар в наши дни да е известен предимно като художник, Леонардо е имал невероятно широк кръг от интереси – от човешката анатомия до театъра. Айзъксън силно ме впечатли с това как е събрал в една плетеница различните нишки от живота на Леонардо и е обяснил какво го е направило изключителен. Достойно продължение на поредицата му от великолепни биографии, започната с Алберт Айнщайн и Стив Джобс.

 

 

2. Everything Happens for a Reason: and Other Lies I’ve Loved от Кейт Боулър

Когато Боулър – професорка в университета Дюк, е диагностицирана с рак на дебелото черво в четвърти стадий, тя си поставя за цел да разбере защо й се е случило подобно нещо. Дали не е изпитание на личността й? Крайният резултат е сърцераздирателен и изненадващо забавен мемоар за вярата и осъзнаването на собствената ни смъртност.

 

 

 

3. Lincoln in the Bardo от Джордж Сондърс

Мислех, че вече знам всичко, което ми е нужно да знам за Ейбрахам Линкълн, но този роман ме убеди да премисля части от живота му. Сондърс смесва исторически факти от Американската гражданска война с фантастични елементи – в общи линии сюжетът представлява дълъг разговор между 166 призраци, включително и починалия син на Линкълн. Преоткрих как Линкълн е бил смазан едновременно от тежестта на скръбта и отговорността. Това е една от онези удивителни, многопластови книги, които пробуждат желанието ти да ги обсъдиш с приятел, след като си ги приключил.

 

 

4. Origin Story: A Big History of Everything от Дейвид Крисчън 

Дейвид е създател на най-любимия ми образователен проект на всички времена – Big History. Книгата му разказва историята на света от Големия взрив до днешното ни сложно устроено общество, като повествованието съчетава прозрения и доказателства, извлечени от разнообразни дисциплини. Ако още не сте преминали през курса на Big HistoryOrigin Story ще бъде перфектното въведение за вас. Ако пък вече сте го направили, това издание ще ви послужи като чудесен начин да си го припомните. Така или иначе, книгата ще ви помогне да оцените подобаващо мястото на човечеството във Вселената.

 

 

5. Factfulness: Ten Reasons We’re Wrong About the World-and Why Things Are Better Than You Think от Ханс Розлинг

Препоръчвам тази книга от деня, в който е излязла. Ханс е брилянтен лектор по темите за глобалното затопляне, който почина миналата година. В тази книга той предлага на читателите революционен начин да разберат основни истини за света – как човешкото съществуване се подобрява и кои аспекти от него все още се нуждаят от усъвършенстване. Освен това Ханс включва и незабравими случки от собствения си живот. Подобаващи предсмъртни слова на брилянтна личност и една от най-хубавите книги, които някога съм чел.

 

Чуйте и самия Бил Гейтс да разказва за летните си четива тук: