fb
10, които...Специални

5 от най-добрите книги за бягането

4 мин.

Книгите, посветени на бягането и постиженията в този спорт, обикновено са не само увлекателни, но и доста вдъхновяващи и пълни с безценни съвети за живота. Затова решихме да съберем на едно място 5 от най-добрите книги на тази тема. Ето ги и тях: 

 

1. „Родени да тичат през каньоните на Мексико“ (изд. „Вакон“) на Кристофър МакДугъл

В търсене на отговора на въпроса „Защо ме боли кракът?“ Кристофър МакДугъл открива племето на най-добрите бегачи на дълги разстояния в света, изучава техните тайни и ни показва, че всичко, което сме мислели, че знаем за бягането, е погрешно.

Индианците от племето тараумара живеят изолирани в една от най-суровите местности в Северна Америка – Медните каньони в Мексико. От векове те практикуват техники, които им позволяват да пробягват по няколкостотин мили без почивка и да надбягат всеки, било то елен или олимпийски маратонец, като в същото време изпитват удоволствие от всяка крачка. С помощта на тайнствен отшелник, който живее сред индианците, авторът не само разкрива тайните на племето, но и сам се превръща в суператлет. Това е от онези редки книги, които не само занимават ума, но и вдъхновяват тялото. Тя ни помага да осъзнаем, че щастието буквално е в краката ни и че всички ние сме родени да тичаме.

 

2. „За какво говоря, когато говоря за бягането“ (изд. „Колибри“) на Харуки Мураками

Всеки ден Мураками бяга, години наред, по 10 километра, в усамотение, под глухия звук от стъпките и в ритъма на любимия си рок, бяга в празното, бяга в себе си и към себе си. Всяка година той участва в поне един маратон, упорито, съсредоточено, неизменно устремен към финала.

Когато говори за бягането, той говори за себе си, искрено и с хумор, за съкровените си мисли, за премълчаното и преглътнатото, за поуките от житейския път, за писателския труд, за предизвикателствата пред маратонеца, за вчерашния и днешния си „Аз“, за изнизващото се време и за браздата, която оставя.

 

3. „Да бягаш с кенийците“ (изд. „Вакон“) на Адхарананд Фин

Като дете Адхарананд Фин е сравнително добър бегач, но журналистическата му кариера оставя тази мечта на заден план. На 36 години Фин събира цялото си семейство и отлита за Кения в градчето Итен, където един на всеки четирима души е професионален бегач. Там британецът се надява да отговори на един въпрос, който мъчи десетки хиляди хора: „Как го правят кенийците?“.

Невероятното му пътешествие до най-престижните тренировъчни лагери в Кения ще ви заплени и вдъхнови. Смелото и шеметно начинание на Фин съчетава в себе си един нов поглед над босото тичане, практически съвети за спорта и безценни уроци за живота.

 

4. „Затопек“ (изд. „Жанет 45″) от Ян Новак и Яромир 99

Графична новела, която разказва в образ и текст най-силните моменти от биографията на известния чешки бегач Емил Затопек. Затопек е революционер в областта на тренировъчните методи и дългогодишен ненадминат притежател на световни и олимпийски титли и рекорди в бягането.

Новелата по незабравим визуален начин представя непознатия за масовата публика спортист, етиката му, за която се носят легенди, и завидната му издръжливост. А ето и малко факти за Затопек – той е единственият бегач в историята, спечелил златни медали на 5,000 метра, 10,000 метра и маратон на една и съща Олимпиада (Хелзинки, 1952; това е първият маратон в живота му, на който решил да участва час преди старта). Затопек е носител на 18 световни рекорда на дистанции от 5 до 30 км. и е обявен от списание Runner’s World за най-великия бегач на всички времена (2013г.).

 

5. „По-бърз от светкавица“ – автобиографията на Юсейн Болт (изд. „Жануа“)

Най-бързият мъж на планетата представя книгата с думите:

В моята първа, цялостна автобиография, ще прочетете неразказаните истини за моя живот: как печелех състезания и чупех рекорди още от 15-годишен; мъчителните болки в гърба, които за малко да наложат преждевременния край на кариерата ми; високоскоростната автомобилна катастрофа, която можеше да ме изтрие от лицето на земята. Освен това ще научите интимни неща за моя личен живот, за тези световни рекорди и шестте олимпийски титли, и как „Позата Мълния“ ме направи популярен навсякъде – от Аляска до Амазонската джунгла“.

Можете да вземете книгите с отстъпка от 10% от Ozone.bg и безплатна доставка, като ползвате код azcheta при завършване на поръчката си!

Вижте още:

„Аз чета“ препоръчва: Нехудожествени книги

5 нови книги, които Бил Гейтс препоръчва да прочетете това лято

14 филмa по книги, които можеш да подариш на любим читател

10 нестандартни детски книги, които ще развихрят въображението ви

14 книги, които толкова обичаме, че се страхуваме да препрочетем

 

Снимка: Pexels