fb
Не пропускайтеПанаирът

„Аз чета“ препоръчва: Нехудожествени книги

10 мин.

Шокиращи, разсмиващи, вдъхновяващи, образователни, креативни – това са препоръките ни за онези заглавия, които ни разказват истински истории, дават ни ново познание и ни помагат да се развиваме като личности. Потърсете ги и вие сред щандовете на Пролетния базар на книгата в НДК!

 

Габриела Кожухарова препоръчва:

„Да дочакаш утрото“ (изд. „Киви“) от Лиз Мъри – ако тази книга беше роман, щях да си кажа, че авторката е пресолила манджата. Нереалистично е толкова много немислими неща да се случат на едно момиче, прекалено е. Само че историята на Лиз Мъри е напълно реална и въпреки всички жестоки изпитания, които събира на страниците си, има жизнеутвърждаващ завършек. Лиз е дъщеря на наркомани и цялото ѝ детство преминава в безнадеждния ад, сътворен от зависимостите им. Нейният път обаче се отклонява от бездната и я води до „Харвард“. „Да дочакаш утрото“ е разтърсваща изповед и често е болезнена за четене, но напълно заслужава страниците ѝ да бъдат разгърнати от колкото се може повече хора.

 

„Годината, в която казвах ДА“ (изд. „Прозорец“) от Шонда Раймс – трудно е да си представим, че една от най-успешните жени в развлекателната индустрия всъщност е дълбок интроверт, който се ужасява от публичността, страхува се да излиза от зоната си на комфорт и да надига глас. Създателката на хитовите сериали „Анатомията на Грей“ и „Скандал“ обаче ни уверява, че това е самата истина. В своята страхотна автобиографична книга Шонда Раймс разголва душата си, наред с всичките си тревоги и слабости. Когато си поставя предизвикателството да казва по-често „да“ на нещата, които я плашат, цялата ѝ вътрешна нагласа и светоглед неусетно се променят и преобръщат живота ѝ. Горещо препоръчвам изданието на всички, които се нуждаят от малко вдъхновение и смелост да следват собствения си път. Да не говорим колко приятелски, забавно и искрено пише Шонда.

 

Диана Василева препоръчва:

Ричард Докинс„Наука в душата“ (изд. „Ciela“) от Ричард Докинс – всеки, който се е сблъсквал с трудовете на Докинс, знае колко пиперлив, но и вдъхновяващ е той. За онези от вас, които още не са се срещали с този огромен ум на нашето време, „Наука в душата“ е добро начало. Моят съвет обаче е да си направите една малка Докинс колекция по време на панаира, защото книгите му винаги си заслужават. „Наука в душата“ е сборник от 42 текста на учена, които са подбирани внимателно и писани в продължение на години. Чрез тях наистина ще можете да надникнете в главата и в „душата“ му. (А защо „душа“е в кавички, бихте могли да разберете от самия него – думата е използвана много въздействащо и с тежест.) Докинс е всеизвестен борец срещу невежеството и масовите заблуди, стадния ефект и човешката глупост и се сражава по възможно най-елегантния начин – чрез наука и факти. Като говори смело за неща, които повечето хора биха си премълчали от любезност или нежелание за спор, Докинс печели читателя с омайващи разсъждения, хумористични сравнения, критично мислене и безкомпромисност към всички вредни абстрактности.

 

Диляна Денева препоръчва:

„Креативност“ (изд. „Хермес“) от Михай Чиксентмихай – изцяло научен труд, но написан така, че да е лесно разбираем и приложим от всеки. И все пак не очаквайте селф-хелп книга, а по-скоро любопитно изследване в дълбочина на всички брънки от една сложна верига – като метафора за елементите, които допринасят за това един човек да бъде иноватор в своята област. Терминът „креативност“ е разгледан от по-специфична гледна точка. Креативната личност създава нещо наистина ново, оценено достатъчно високо, за да стане част от културата. Проучването на Чиксентмихай включва успешни хора в най-различни сфери, търси общото в личностните им характеристики, в средата им и всички фактори, които биха имали значение за пътя им на развитие. Чудесно разгледани са и потенциалните слабости на подобно проучване. Ще откриете препратки и към популярната концепция на психолога, наречена „поток“. Препоръчвам горещо книгата на хората, които обичат да четат с мисъл, стремят се да стават по-добра версия на себе си и да опознават все повече света.

 

Мартина Ламбова препоръчва:

„Момиче, измий си лицето“ (изд. „Хермес“) от Рейчъл Холис – едно от малкото ми любими заглавия сред селф-хелп книгите. Истината е, че не си падам особено по подобни издания, главно защото не обичам някой да ми казва какво трябва да правя. Все пак няма как авторът да мисли конкретно за мен като личност и да бъде обективен спрямо всеки свой читател. Рейчъл Холис обаче е написала толкова топла, женска, приятелска и сестринска книга, че без проблем успя да си пробие път към сърцето и мислите ми още от пролога. Много се радвам, че опознах читателски такъв силен женски образ и пример, какъвто е тя – истинска, смела, изключително честна, суперуспешна в кариерата си и отдадена на децата и семейството си. Всичко това едновременно. Нека си признаем, момичета – всички искаме да бъдем перфектни. Знаем, че няма как да стане, но все пак искаме поне да доближаваме крайната цел? Или не? Рейчъл ще ви подтикне да се запитате колко неща правите за останалите и колко за вас самите. Намирате ли изобщо време да обичате себе си? Обвинявате ли се за всяка малка или голяма грешка? Мразите ли тялото си? Защо? Недейте. Прочетете тази книга. Приемете се такива, каквито сте.

 

Милена Ташева препоръчва:

„Дай, за да вземеш“ (изд. „Алтера“) от Адам Грант – книгата попадна в този списък благодарение на желанието ми (и честото мърморене на Александър, че трябва) да чета повече нехудожествена литература. Много харесвам позицията на Грант и начина, по който доказва тезите си – чрез конкретни примери и истории от реално съществуващи компании в цял свят. Синтезирана до няколко изречения, идеята му звучи така: в бизнеса, а и в личните отношения, искреното, безкористно желание да помогнеш ще ти донесе повече дивиденти, преки ползи и печалба, отколкото агресивното поведение. Звучи като нещо, което баба ви би прочела в книга от Петър Дънов, но след като го чуете от Грант, ще се убедите, че работи.

 

„Няма връщане назад“ (изд. „Обсидиан“) от Мелинда Гейтс – излезе едва няколко дни преди Базара, но вече я бях започнала. Книгата е изключително важна, защото е манифест на здравия разум. Самата Мелинда е католичка и разказва за работата си, свързана с достъпа до семейно планиране, осигуряване на ваксини и технологии, които подобряват живота на всички ни. Изданието е насочено към нуждата от овластяване на жените, но призивът ѝ по никакъв начин не насърчава към отхвърляне на мъжете. Напротив, посланието е, че само заедно можем да стигнем до нови висини.

 

 

Петрана Петрова препоръчва:

„Убийството на невъзможното“ (изд. „Книгомания“) от Райнхолд Меснер – сборникът под редакцията на Лука Калви и Сандро Филипини излезе по повод рождения ден на Боян Петров. Българското издание е със специално посвещение на харизматичния ни алпинист, изчезнал преди година, докато качва Шиша Пангма. В книгата известни катерачи от цял свят и от различни дисциплини в сферата дискутират границите на човешките възможности и предела в алпинизма. Поводът е статия на самия Меснер от 1968 г., когато се правят революционни промени в основните ценности в областта и техническите възможности застрашават чистото катерене и овладяване на скалата. Петдесет години по-късно Райнхолд се връща към темата и провокира размисъл какво остава и какво още може да се направи в дни, в свят, в който изкачването на Еверест е високо платена разходка, която всеки богат човек, без оглед на подготовката си, може да направи. Препоръчвам книгата, въпреки че е специализирана, защото събира в себе си думите на алпинисти, които вече ги няма (преди седмици Давид Лама изчезна в лавина), защото Боян Петров участва в този проект със своя статия и защото напомня, че личността и миналото са добър ориентир за бъдещето.

 

„Затопек“ (изд. „Жанет 45“) от Ян Новак и Яромир 99 – графична новела, която разказва в образ и текст най-силните моменти от биографията на известния чешки бегач Емил Затопек. Затопек е революционер в областта на тренировъчните методи и дългогодишен ненадминат притежател на световни и олимпийски титли и рекорди в бягането. Новелата по незабравим визуален начин представя непознатия за масовата публика спортист, етиката му, за която се носят легенди, и завидната му издръжливост. За мен най-интересната част беше бунтът на Затопек срещу комунистическата система, смелостта му чрез таланта да рискува и да се опълчи срещу нея, защитавайки приятел. Партньорството между Новак и Яромир 99 създава зашеметяващо графично приключение, като борави само с три основни цвята и понтира плакатни техники. Образите са дълбоки и дори месеци след срещата си с Ян Новак и с книгата затварям очи и „виждам“ етюди и биографични моменти. Динамична наслада за любителите на комикси, за търсачите на екстремни усещания и за читателя, който търси разтоварване след един обикновен ден.

 

Цветомила Димитрова препоръчва:

„Сам срещу дивата пустош“ (изд. „Август“) от Брене Браун – това не е първата издадена книга от писателката, учен, изследователка и психоложка Брене Браун, но е първата, към която аз посегнах, и се радвам, че го направих. Авторката дава примери от собствения си живот и чрез тях разкрива стъпките към постигането на чувство за истинска принадлежност в съвременния свят. Тя дава отговор на въпроса как да създаваме взаимоотношения, без да жертваме своята същност. Книгата прилича на смесица между научен доклад, биографичен роман и разговор с близък приятел на тема психология. Изпълнена е с актуални теми, много примери от американската действителност и реалния опит на Браун. Няма да намерите кой знае колко практически съвети, упражнения или други подобни техники, които сме свикнали да срещаме в четивата за личностно развитие, но въпреки това е интригуваща и поучителна. „Сам срещу дивата пустош” повежда читателя на едно интересно пътешествие и може да даде на всекиго по нещо, стига да сме склонни и готови да го получим.

 

Възползвай се от „Онлайн панаир на книгата“ в Ozone.bg, където те очакват големи намаления на книги от избрани издателства, а с всяка първа поръчка получаваш специален книжен подарък – „Зората на българската книжовност“. Кампанията ще продължи до 2 юни или до изчерпване на количествата.
Ако пък книгата, която искаш, не влиза в промоцията, използвай код azcheta, за да я вземеш с 10% отстъпка и безплатна доставка!

Снимка на публикацията: Nicole Honeywill