fb
Ревюта

„5-секундното правило“, или смелостта да се промениш за 5 секунди

5 мин.

„Има само едно нещо, което гарантирано увеличава усещането за контрол над собствения ни живот: склонността към действие.“

През последните месеци отделям немалко внимание на You Tube канала на влогърката и писателка Ейми Ландино. Темите на видеата ѝ са свързани основно с това как да подобрим себе си до такова ниво, че да заживеем живота, който винаги сме си мечтали да имаме. Много ми харесва тоталната ѝ безкомпромисност, щом се стигне до момента, когато трябва да признаем, че – ами да, няма друг вариант, освен да се размърдаме и да направим всичко, което не ни се прави, в името на бъдещото ни Аз. В същото време Ландино не създава впечатление, че се крие зад фалшива маска, а си признава, че на нея също не ѝ се получава всеки път да бъде толкова стриктна към себе си. Тя е забавна, умна, успешна и красива. А една от причините Ейми да изживява мечтите си е книгата, за която искам да ви разкажа днес.

„5-секундното правило“ (изд. „Софтпрес“) на Мел Робинс е помогнала на Ландино да се събужда по-рано всяка сутрин, като по този начин ѝ е предоставила повече възможности и време да развива личността си. Книгата на Мел може да промени живота на всеки, решил не просто да я прочете, но и да приложи Правилото и съветите на авторката в ежедневието си. Изданието е пълно с примери за хора, които, подобно на Ейми Ландино, буквално са осъществили себе си благодарение на простичкото правило, разкрито от Робинс.

Не би било съвършено погрешно, ако си помислите, че всички тези различни истории за успех и промяна са т. нар. „пълнеж“ във въпросния наръчник за самопомощ. При всички положения обаче това не е и напълно вярно. Струва ми се, че колкото и надъхваща и организирана да е структурата на книгата, без поместените вътре съобщения и постове на благодарност, адресирани до Робинс, посланието не би било достатъчно добре предадено и не би оставило същия отпечатък у читателите.

5-4-3-2-1-СТАРТ

В мига, в който усетиш порив да действаш за дадена цел, трябва да преброиш 5-4-3-2-1 и да се задвижиш физически, иначе мозъкът ще те спре.

Всички психологически и физически причини защо това е така са изложени на страниците на „5-секундното правило“. Съвсем достъпно и лесноразбираемо е обяснено защо то работи. Ще останете впечатлени и без съмнение ще ви се иска да опитате и вие. Не забравяйте обаче, че „промяната е проста, но не е лесна“. Така твърди авторката и аз – като нейна читателка и човек, който вече се опитва да прилага наученето в живота си, – се съгласявам с Мел Робинс.

Мел Робинс (снимка: Melrobbins.com)

Лично за мен най-трудното за постигане е да се науча да ставам още след първата сутрешна аларма. Откакто се помня, сутрин живея за онези „само 5 минутки“ и нищо друго, но те ме интересуват в продължение на поне 30 минути натискане на Snooze бутона. Не мога да си обясня защо, но о-б-и-ч-а-м тези блаааги „пет минутки“ на топло, под юргана, през зимата. Понякога имам чувството, че това са едни от най-хубавите моменти в живота. До днес не ми е лесно да се отрека от тази моя „истина“.

Но в действителност ИСТИНАТА е, че утрините ми са кошмар за хората, които живеят с мен – от семейството до съквартирантите и гаджето. Сънят на всички е съсипан, предстоящият ден – също. Следват кофите с кафе, главоболията и продължителната липса на концентрация. Кофти, нали? Кофти е, да знаете.

Това, с което Мел Робинс и Ейми Ландино са се разделили първо, са сутрешните мъки и изтезания за събуждане. Наистина съм сигурна, че ако и аз успея да променя тази моя черта, нищо друго няма да може да ми се опре. Засега обаче прилагам успешно Правилото за по-различни цели, а сутрин… все още трудно намирам сполука. Но ще стане! Може да е след много време, но ще се получи. Защото:

Или ти ръководиш деня си, или той ръководи теб.

Ако оставим настрана събуждането, 5-секундното правило може да бъде прилагано и при каквито и да било други обстоятелства. Важни аспекти от същността му са проявата на смелост, отказът от протакане, самоувереността. Авторката обръща сериозно внимание и на това как то може да ни отърве от паническите атаки – епидемията на времето и поколението ни.

В тази селф-хелп книга открих изключително важни истини – дотолкова, че преписах голяма част от нея в тефтер, който ползвам постоянно в ежедневието си, – за да ги проумея по-добре и да не ги забравям. Трябва да призная, че подобно нещо не ми се е случвало от години. Например:

Чувствата ти в момента почти никога не съвпадат с целите и мечтите ти. Ако действаш само когато се чувстваш готов, никога няма да постигнеш напредък.

Препоръчвам да се сдобиете с екземпляр от „5-секундното правило“, а дотогава предлагам да се запознаете със самата Мел Робинс – един от най-търсените лектори през последните години. Вижте срещата на Ейми и Мел, запознайте се с тях и успех с предизвикателството!

Не пропускайте и ревюто на Силвина Фурнаджиева за „5-секундното правило“.

Можете да вземете тази книга с отстъпка от 10% от Ozone.bg и безплатна доставка, като ползвате код azcheta при завършване на поръчката си!