fb
СпециалниСуперКнигите на...

5 СУПЕРкниги от български автори

5 мин.
Снимка: Freepik

Кога за последно чухте клишето, че българската литература не е на нивото на чуждестранната? Надяваме се, че все по-рядко попадате на такива откровени неистини, но за всеки случай ви предлагаме 5 доказателства, оборващи скептиците. В съвместните ни статии със СуперХостинг.БГ ви разказваме за любими заглавия, които препоръчваме. Този път се спряхме на български автори!

“Отлъчване” от Николай Терзийски

Изд. “Жанет 45”

“Отлъчване” е първият роман от писателя и сценарист Николай Терзийски, който му носи Бронзов Пегас в категория проза за дебютна литература Южна пролет 2018 г. В основата си това е исторически роман, преплетен с български фолклор и магически реализъм. Но ако се потопите в романа, ще разберете, че той е посветен на любовта, прошката и търсенето на онова “нещо по-голямо”, към което (да) принадлежим. 

Няколко години по-късно Терзийски публикува “Хроники на неведомото”, а наскоро обяви, че работи по трети роман. 

“Прекъсването на самсара” от Елена Алексиева

Изд. “Жанет 45”

“Прекъсването на самсара” е сборник с разкази – препоръка за любителите на кратките истории. През изминалата година книгата бе отличена с множество награди и затвърди Елена Алексиева като едно знаковите имена в съвременната българска литература. Всеки разказ е интригуващ, често дори може да пробуди смях, да провокира… И всеки път героите са някъде “между” – между живота и смъртта, между мечтата и реалността. Ако се вгледате във философските послания на текстовете, няма как да не се запитате за своето собствено място в този луд свят. 

“Още не е загинала. Разговори с полски интелектуалци” от Марин Бодаков

Изд. “Фабер”

“Още не е загинала” е сборник с интервюта на Марин Бодаков от гостувания на полски интелектуалци по покана на Полския институт в периода 2011 – 2019 г. Подготовката по книгата е започната от Бодаков, изданието стана факт след неговата внезапна смърт. Авторът е поет, преподавател във Факултета по журналистика и масова комуникация на СУ “Св. Клиемент Охридски”, журналист, познат от страниците на в. “Култура”.  Подбрани са 14 интервюта с най-значимите полски личности: от Ришард Криницки, през нобеловия лауреат Олга Токарчук, изключителния съвременен социолог Зигмунт Бауман до Войчех Галонзка – филолог, лектор по полски език в Софийски университет, Консул на Република Полша в София. Препоръчваме я, защото е като мини енциклопедия – през разговорите, смислените въпроси и задълбочените отговори се откриват възгледи за поезията, за раздялата между власт и политика, нагласи към съвременния свят и как интелектуалецът не остава при шаблоните, а е търсещ, мислещ и чувствителен към сложната ситуация на “грижата за битието” (Хайдегер). Заради автентичния глас и духа на полския елит и липсата на поза. Истинска наслада за четящия и мислещ човек.

“Скреж” от Радостина А. Ангелова

Изд. “Софтпрес”

Радостина А. Ангелова вече има няколко популярни книги зад гърба си, но в препоръките ни решихме да включим най-новия ѝ роман – “Скреж” – едно подходящо заглавие за студените зимни дни. Книгата ни среща с Дима и Вида, които прекарват седем безгрижни и щастливи лета заедно, когато са деца. Но после нещо се пречупва и изминават тридесет и три непростими години преди животът отново да ги срещне… История, посветена на приятелството, болката от миналото и прошката, която често носи силата на изцелението, но е така трудно да я дадем – на другите и на себе си.  И тук, както във всяка своя книга, Радостина А. Ангелова преплита увлекателен сюжет с пълнокръвни герои и емоционални послания, които остават с читателя дълго след последната страница.

 “Сън” от Камелия Кучер

Изд. “Хермес”

Ако сте от читателите, които гледат с недоверие към българската литература, но искат да ѝ дадат шанс, книгите на Камелия Кучер са добро начало. Макар че авторката е българка, действието и на трите ѝ романа се развива в чужбина. “Дом” ни пренася във Франция  и е посветен на съзряването, търсенето на смисъла и пътя към Дома. С “Нощ” ще посетите Италия по времето на Втората световна война  и ще се потопите в емоционална история за любовта, прошката и силата на човешкия дух. Действието в третия роман на Кучер се развива в Португалия и проследява живота на две семейства. Книгата отново говори за силата на любовта, но и за стените, които издигаме – около себе си и около сърцето си. И трите романа са красиво написани, с доза философия, но в същото време реалистични и изпълнени с живот.

СуперХостинг.БГ ти подаравят 10% отстъпка с код AZCHETA10 за нови хостинг планове СуперСтарт, СуперПро и СуперХостинг, както и за домейни от областта .com, .org, .info, .net. Промо кодът се въвежда в последната стъпка от поръчката.

„Суперкниги“ е рубрика, подготвяна с подкрепата на  СуперХостинг.БГ – най-голямата хостинг компания в България. Вече 16 години СуперХостинг.БГ осигурява надежден и сигурен дом на над 200 000 сайта, сред които е и „Аз чета“. Рубриката „Суперкниги“ ще ви помогне да откриете ценни и полезни четива, с които да изградите успешен бизнес, да развивате знанията и уменията си и да се забавлявате. Други полезни материали ще откриете в блога на СуперХостинг.БГ.

Прочетете още:

5 + 2 СУПЕРкниги за повече креативност всеки ден
5 СУПЕРкниги, с които смехът е гарантиран
5 СУПЕРкниги за любителите на криминални загадки
5 СУПЕРкниги за пътешественици
5 СУПЕРкниги за вдъхновяваща есен