fb
Ревюта

Природно-книжен оазис с Прешъс Рамотсве и нейната „Дамска детективска агенция № 1“

2 мин.
Ревюта

Природно-книжен оазис с Прешъс Рамотсве и нейната „Дамска детективска агенция № 1“

2 мин.

damska-detekstivska-agenciaНяма да крия, че понякога се пресищам от този задъхан начин на живот. „Идеал“, който се натрапва ежедневно не само в битието ни, но и в литературата, киното, телевизията и изкуството като цяло. В такива моменти умората започва да подрънква на струните на нервите ми и тогава търся бягство. Правя опит да поднеса на изтерзаното си същество (простете патетичния израз!) това, от което има нужда – спокойствие, хармония и любов.

В един такъв миг посегнах към „Дамска детективска агенция №1“ (изд. Изток-Запад). Разбира се, знаех какво да очаквам от Алегзандър Маккол Смит. Осъществих моментална връзка със сърцето на тази книжка, паснахме си добре и в следващите 2-3 дни получих разнообразието, към което се стремях.

Алегзандър Маккол Смит пише с любов за хората и към хората. Обичан автор по цял свят с милиони продадени екземпляри на книгите му. Един от британските ми любимци, редом с Иън Макюън и Джулиан Барнс. Автор, когото не чета редовно, но който никога не ме разочарова, щом му гласувам доверие.

„Дамска детективска агенция“ е поредица, която ни потапя в знойната атмосфера на далечна Ботсуана. Прешъс Рамотсве се впуска в мечтата си да основе детективска агенция, чрез която  да помага на хората. Макар и да стартира малко плахо в този нетипичен за жените бранш, с всеки успешен случай увереността на симпатичната пълничка африканка укрепва, а с това и вътрешното й спокойствие.

Авторът ни потапя в едно непознато за нас ежедневие, в което хората все още се уважават, поздравяват и ценят. Това са хора, които изпитват непрестанна възхита от омайващата природа, с която страната им е надарена. Те умеят да ценят красотата на цветята в градините си, да се възхитят на птиците, кълвящи в дворовете им, на дъжда, разхлаждащ ги след нетърпимата жега… За тях е щастие, че имат възможност да пият чаша чай на верандата си, да си бъбрят весело и да не се поддават на прекалени тревоги.

Звучи като почти утопичен свят за всички „цивилизовани“ граждани, които не спират да търчат по цял ден, нали? Точно за това ме радва, че има издадени 6 книги от тази поредица. Това значи, че и в бъдеще мога да се връщам към този оазис, в който Алегзандър Маккол Смит с любов ни въвежда.

Вземи тази книга с отстъпка!