fb
Ревюта

„Попитай сърцето“ и Амели Нотомб ще ти разкаже всичко

4 мин.

От анатомична гледна точка човешкото сърце е просто мускул, но сме свикнали да мислим за него като за вместилище на всичко хубаво и лошо. Дори езикът ни му отрежда толкова много функции – то може да бъде разяждано, разбивано, изпълвано. „Попитай сърцето“ (изд. „Colibri“, превод Светла Лекарска) от Амели Нотомб е роман за постоянния диалог, който водим със сърцата си – не с мускула, който само изпомпва кръвта, а с детето, което сме били и пред което сякаш цял живот се доказваме

Безброй много книги са написани за силата на майчината любов, за саможертвата и страданието, на които е способна само една майка. Безброй много книги, които разказват как майчината любов помага за преодоляването и на най-големите житейски препятствия – бедност, болест, трагедии от малък и голям калибър…

А каква е историята, когато майка ти не те обича?

Тези истории могат да бъдат разказани само от писатели като Амели Нотомб. „Попитай сърцето“ е кратка, но изключителна творба за празнотата, която липсата на майчина обич оставя в сърцето на едно дете, и различните пътища, по които поема тази любов.

Всичко започва с провинциалната красавица Мари, чиято душа се храни със завист. Тя е от онези хора, за които щастието никога не е достатъчно, ако не е за сметка на някой друг. Понякога тези хора се сблъскват с реалността, щом излязат от комфортната зона, в която са считани за нещо изключително – в случая на Мари това е малкият град, в който тя е най-красивото момиче, целуващо се с най-красивото момче. Една ненавременна бременност проваля шансовете ѝ да излезе от тази зона, превръща я в икона на еснафския успех. Красотата вече не е единственото, за което да ѝ завиждат. Мари така и не пораства, нищо че вече има истински дом, а не куклена къща.

Амели Нотомб обича приказките – понякога директно заема историите им като тази на Синята брада, друг път ги пренаписва („Живак“). В „Попитай сърцето“ се потапяме в алтернативна версия на „Снежанка“, в която се ражда Диана – красиво, беззащитно бебе, моментално печелещо любовта и възхищението на околните. Факт, заради който Мари се изпълва със студено безразличие и омраза към детето – точно както се чувства Злата кралица, когато Вълшебното огледало за първи път показва образа на заварената ѝ дъщеря. Няма да е така със следващите ѝ деца – момчето, което не е заплаха, защото е момче, и пухкавото малко момиченце, чиито дефекти са видими още при раждането. Тях Мари може да обича – несъвършенствата им ги правят достойни за любовта ѝ.

Амели Нотомб (снимка: Denis Rouvre)

Там, където би трябвало да е сърцето на Диана, зее студена бездна с очертанията на майка ѝ. А едно от най-верните клишета на света е, че ако гледаш достатъчно дълго в бездната, тя ще погледне обратно в теб. Динамиката във връзките на Диана завинаги е изкривена от нея  черна дупка със собствена гравитационна сила.

И така на сцената се появява Оливия.

От позицията си на преподавателка тя притежава онзи авторитет, с който сякаш може да запълни празнината в сърцето на Диана. Приятелството им разцъфва красиво и могъщо, подхранвано от готовността на Диана да дава още и още. Тя ли превръща Оливия в хищно цвете, готово да я погълне, или Оливия винаги е била такава – алчна, завистлива и пренебрежителна? И ако Диана е достатъчно голяма и зряла, за да прозре предателството ѝ, какво се случва в сърцето на детото, растящо в дома на Оливия? Достатъчна ли е намесата на Диана, за да излекува травмата, да запълни бездната?

Амели Нотомб обича собствената си ексцентричност. Затова се наслаждава на създаването на истории, които сипват сол в раните, истории, които будят възмущение. С „Попитай сърцето“ тя ни кара да се съмняваме в един от най-категоричните закони на вселената – майките винаги обичат децата си и искат най-доброто за тях. Как се живее с това съмнение? По този въпрос Нотомб мълчи. За отговора всеки от нас ще трябва да попита сърцето си.

Не пропускайте интервюто на Амели Нотомб за „Аз чета“ тук, както и ревютата ни за „Петрония“, „Синята брада“„Любовен саботаж“, „Антихриста“ и „Живак“.  Още един отзив за романа ще откриете в буктюб канала „С книги под завивките“.

Можете да вземете тази книга с отстъпка от 10% от Ozone.bg и безплатна доставка, като ползвате код azcheta при завършване на поръчката си!