fb
БългарияНовини

Автори и културни дейци в България осъждат войната в Украйна

3 мин.
REUTERS

Заетите в културния сектор излязоха с декларация, осъждаща войната в Украйна.

„Ние, заетите в културния сектор артисти, куратори, илюстратори, фотографи, художници, музиканти, актьори, режисьори, хореографи, сценографи, танцьори, писатели и други, осъждаме жестоката военна инвазия на Руската федерация в Украйна.

Наричаме убийствата на невинни украински жени, мъже и деца престъпление срещу човечеството.

Смятаме, че това е не само война срещу една суверенна държава, а срещу човечността и цивилизацията такава, каквато я познаваме“, се казва в текста, подписан от над 80 представители на културния сектор в България. Сред тях са Албена Димитрова, музикант; Александър Станишев – оператор, фотограф; Андрей Велков, писател; Ангелина Георгиева, критик; Атанас Маев, арт мениджър; Вилма Карталска – актриса; Владимир Левчев, писател; Георги Ангелов – водещ БНТ и преводач; Деян Статулов, кинокритик; Теодор Ушев, аниматор.

С декларация излязоха и от Българския ПЕН център.

„Българският ПЕН Център, който е част от Световната ПЕН организация и представлява сериозни личности от българската литература, осъжда остро военната агресия на президента Владимир Путин срещу Украйна – една суверенна държава в цивилизована Европа.“ Тя е адресирана до президента и министър-председателя на Република България, посланиците на Руската федерация и на Украйна в България и медиите.

„За последните дни ние сме свидетели на начало на регионална война между съседни народи, при това с общи исторически, езикови и културни корени. Този военен конфликт твърде бързо може да се превърне в европейска и дори – в световна война. Очевидно уроците от Втората световна война са забравени.

Ние, поетите, есеистите, новелистите и преводачите от Българския ПЕН Център, заявяваме открито подкрепата си за народа на Украйна. Тук ще загинат невинни хора, а при разрастването на конфликта ще загинат не само сражаващите се, но и майките, и децата на войниците от двете страни. Веригата на войната ще повлече със себе си десетки държави и ще унищожи постиженията на народите, изградени в Европа с толкова усилия през последните 77 години.

Ние се възхищаваме от руската култура, от класиците Толстой, Достоевски, Чехов, Гогол, Тургенев, от великите композитори Чайковски и Рахманинов, от стотици светли руски творци. В тяхно име и в името на човечеството, в името на украинския и руския народи, в името на бъдещето на нашите деца нека военните действия в Украйна бъдат прекратени!

Българският ПЕН Център е за мирно разрешаване на конфликтите, против политическия инженеринг с военни средства в която и да е страна на света, защото често това се оказва с неизмерима цена за отделната личност и не носи резултатите, които отговарят на общия хуманен идеал.

Нека запазим живота в нашия общ дом – планетата Земя! Никакви стратегически интереси или мегаломански идеи не могат да бъдат по-важни от живота.“

Декларацията е подписана от председателя на Българския ПЕН Център Здравка Евтимова.

Декларацията е подписана от членовете на Българския ПЕН Център:
Алек Попов
Амелия Личева
Анжела Димчева
Атанас Капралов
Ахмет Емин Атасой
Бойко Ламбовски
Василка Петрова-Хаджипаnа
Весислава Савова
Георги Господинов
Георги Константинов
Деян Енев
Елисавета Шаnкарева
Иван Христов
Керана Ангелова
Кирил Кадийски
Кирил Топалов
Кристин Димитрова
Лъчезар Лозанов
Людмил Димитров
Магдалена Костова-Панайотова
Митко Новков
Милена Фучеджиева
Огнян Стамболиев
Патриция Николова
Петър Чухов
Румен Шомов
Светла Георгиева
Силвия Чолева
Хайри Хамдан
Христо Добротинов

Вижте още по темата:

Българските писатели за войната в Украйна

Международният книжен бизнес: Солидарност за Украйна

Нобелови лауреати, писатели и художници осъждат войната в Украйна с отворено писмо

Олга Токарчук: „Атаката срещу свободна Украйна е атака срещу Европа“

Маргарет Атууд на протест със знамето на Украйна