fb
НовиниПо света

Нобелови лауреати, писатели и художници осъждат войната в Украйна с отворено писмо

1 мин.
Снимка: PA MEDIA

PEN International, организацията за литература и свободно изразяване, пусна писмо, подписано от над 1 000 писатели по целия свят, в което изразява солидарност с писатели, журналисти, художници и народа на Украйна, осъждайки руската инвазия и призовавайки за незабавно прекратяване на кръвопролитието. Сред подписалите се са Светлана Алексиевич, Орхан Памук, Мария Реса, Олга Токарчук, Бурхан Сьонмез, Маргарет Атууд, Салман Рушди, Елиф Шафак, Людмила Улицкая.

Ето и текста на писмото:

На нашите приятели и колеги в Украйна,

Ние, писателите по целия свят, сме ужасени от насилието, отприщено от руските сили срещу Украйна, и призоваваме спешно за прекратяване на кръвопролитието.

Ние сме обединени в осъждането на безсмислена война, водена от отказа на президента Путин да приеме правата на народа на Украйна да обсъжда бъдещата си вярност и история без намесата на Москва.

Ние сме обединени в подкрепа на писатели, журналисти, художници и всички хора на Украйна, които преживяват най-мрачните си часове. Ние стоим до вас и усещаме болката ви.

Всички хора имат право на мир, свободно изразяване и свободно събиране. Войната на Путин е атака срещу демокрацията и свободата не само в Украйна, но и по целия свят.

Ние сме обединени в призивите за мир и за прекратяване на пропагандата, която подклажда насилието.

Не може да има свободна и безопасна Европа без свободна и независима Украйна.

Мирът трябва да възтържествува.