fb
Варна Лит 2017Гостите

Авторката на „Полулош“ Сали Грийн идва за „Варна Лит“, представя трилогията и в София

2 мин.

Авторката на нашумялата трилогия „Полуживот“, която включва книгите „Полулош“, „Полудив“ и „Полуизгубен“ – Сали Грийн, ще посети България по покана на детските и младежки литературни дни „Варна Лит 2017“ и издателство „Колибри“. Освен във Варна на 1 юни от 18:00 ч. в книжарница „Сиела”, Грийн ще представи лично поредицата и в София „Хеликон България” на 30 май от 18:30 ч.

Сали Грийн живее в Северозападна Англия. Докато упражнява различни професии, тя обича да чете и да обикаля из провинцията, опитвайки се да намали ежедневната доза кафе. Един ден решава да даде глас на историите, които си е представяла и за които душата й винаги е копняла. Така се появява и нейният успешен литературен дебют „Полулош“.

Една година след сключването на първия договор за издаване на трилогията „Полуживот“ в навечерието на Детския панаир на книгата в Болоня, Сали Грийн чупи два световни рекорда на Гинес – за „Най-превеждана книга от дебютиращ автор, преди публикуване“ и „Най-превеждана книга за деца от дебютиращ автор, преди публикуване“.

„Полулош“ е оригинална съвременна приказка, обладана от магия и разказана с плам. Преведенa на над 50 езика, книгата е адресиранa както към тийнейджъри, така и към по-зряла публика, и реализира безпрецедентен международен успех, измества глобални франчайз четива като „Здрач“ и „Игри на глада“.

В съвременна Англия Бели и Черни магьосници тайно съжителстват с хората. Антагонизмът на доброто и злото е стар като света и клетият Натан е негова жертва. За едните е полудобър, за другите полулош. Всички го преследват, третирайки го като нечистокръвен, като някаква аномалия, защото е плод на забранената връзка между Бяла вещица и Черен вещер. Баща му, Маркус, е най-влиятелният и безмилостен Черен магьосник в света, а майка му е от „знатен род“, но си отива рано… Натан е отгледан от баба си, която е задължена всяка година да го води на преглед при Съвета. Там изследват физическото и емоционалното му състояние, защото се страхуват да не развие преждевременно способности на Черен вещер.

„Варна Лит 2017“ се провежда с партньорството на „Аз чета“. Вижте още от важните автори, които ще бъдат няколко дни в морската столица специално за фестивала.

[ + ]